Ілюстрація REUTERS

Дніпро вмирає, і взимку цей процес прискорюється. Так кажуть екологи та активісти, які застерігають, що через непоправні зміни країна може втратити питну воду.

Про це йдеться в сюжеті ТСН.

Під льодом у воді менше кисню, тому річка важче сприймає скиди отруйних речовин – промислових неочищених стоків. Фахівці кажуть, що це потрібно заборонити, тому що у воді можна знайти всі елементи таблиці Менделєєва. Річка Либідь у Києві, яка впадає в Дніпро, фактично є міським зливним колектором. Туди потрапляють не тільки каналізація, але і неочищені стоки з автомийок разом з потужними фосфатами, мастилами та бензином.

Читайте такожУ центрі Києва активісти у костюмах хімзахисту влаштували акцію проти небезпечного заводу "Фанплит" (фоторепортаж)

На Бортницькій станції повинні очищати стоки столиці, але не можуть – ні від фосфатів, ні від нафтопродуктів, тому що механізмам 70 років, і проти сучасних стоків вони безсилі. Крім того, обладнання повністю відпрацювало свій експлуатаційний термін. Станцію повинні переробити до 2025 року, а до тих пір Дніпро в Києві буде гнити, цвісти і стає болотом, тому що від численних дамб течії практично немає.

Лякають і висновки іхтіологів – риба щороку стає все більш хвора, і теж через забруднення. "Останнім періодом ми зустрічаємо хвороби, які не були характерні. Збільшується і кількість паразитів, які на рибі зустрічаються", - констатують фахівці. Запобігти процеси не можна, тому як на перевірки забруднювачів існує мораторій, а екоінспекція за законом може перевіряти лише планово, тобто попереджаючи заздалегідь. Низькі штрафи також не сприяють турботи про чистоту стічних вод на підприємствах.

До людського нехлюйства додається також невідворотний вплив глобального потепління, що осушує річку. Тому про перспективи екологи кажуть дуже сумно – навіть прийняття нових стандартів моніторингу води їх не радує, тому лабораторне обладнання для праці за критеріями ЄС з'явиться не скрізь і не швидко, а концентрація отрути в Дніпрі тільки збільшується.

Як повідомляв УНІАН, Мінекології хоче підвищити у сотні разів штрафи за забруднення водних і земельних ресурсів.