Криму загрожує нова катастрофа / фото УНІАН

За інформацією експертів, існує висока ймовірність різкого погіршення екологічної ситуації в окупованому Росією Криму. Зокрема, в районі м. Керч.

Це пов'язано з розбиранням комерційними будівельними підприємствами, контрольованими РФ, сховища відходів металургійного виробництва, накопичених в результаті роботи Камиш-Бурунського залізорудного комбінату в контексті видобутку сипких будматеріалів, пише на своїй сторінці у Facebook нардеп, координатор групи "Інформаційний спротив" Дмитро Тимчук.

Читайте такожВ окупованому Криму Росія знищує виноградники Судакської долини

Відео дня

Він розповів, що створені на місці кримських озер Нижньо-Чербуське і Верхньо-Чербуське сховище відходів металургії - це гідротехнічні споруди, які містять токсичні речовини у вигляді дрібнодисперних частинок. Вміст фосфору, хрому, ванадію і миш'яку перевищує гранично допустиму концентрацію у 30-150 разів, залежно від місця забору проби.

"При цьому накопичені запаси сипучих відходів на сьогодні використовуються як добавки при виготовленні цементу та будівельного піску. Така ситуація може призвести до спалаху масових захворювань населення, а також загрожує флорі й фауні на сотні кілометрів від сховищ шляхом поширення токсичних речовин морською водою вздовж узбережжя Чорного моря", - наголосив експерт.

ДОВІДКА. Камиш-Бурунський залізорудний комбінат — наразі закрите підприємство з видобутку, збагачення та агломерації руд заліза (у т. ч. з домішками миш'яку, фосфору та ін.) в р-ні Керчі, раніше виробляв офлюсований агломерат залізних руд і флюсовий вапняк. Включає 3 залізорудних і 1 вапняковий кар'єри, дробильно-збагачувальну і агломераційного фабрики, ін. об'єкти.

Раніше старший науковий співробітник Інституту водних проблем Російської академії наук, гірничий інженер-гідрогеолог Юрій Медовар попередив, що в травні в захопленому РФ Криму може закінчитися питна вода.