Ілюстрація / REUTERS

Ступінь впливу людини на навколишнє середовище безпрецедентний, і вимирання рослин і тварин прискорюється, під загрозою зникнення перебуває зараз до мільйона з приблизно восьми мільйонів видів.

Про це йдеться в резюме нової доповіді Міжурядової групи експертів по біорізноманіттю і екосистемними послугами (IPBES), копія доповіді є в розпорядженні N+1.

Читайте такожЕкологи здивовані: у Червоному морі вперше в історії помітили синього кита (відео)

Відео дня

Ключовими факторами, що впливають на біорізноманіття, автори резюме доповіді називають (в порядку убування їхньої важливості) зміни в землекористуванні, пряме використання живих організмів (наприклад, полювання), зміну клімату, забруднення навколишнього середовища і поширення інвазивних видів.

В резюме доповіді наголошується, що наразі людина серйозно змінила вигляд приблизно 75 відсотків суходолу і так чи інакше вплинула на 40 відсотків акваторії Світового океану. Наприклад, до 2000 року людство знищило понад 85 відсотків боліт, що існували станом на 1700 рік. Крім того, більше третини поверхні суші зараз використовується для потреб сільського господарства (12 відсотків всієї не покритої льодом суші зайнято під вирощування рослин і 25 відсотків — під випас худоби). Промислове рибальство ведеться більш ніж на 55 відсотках площі Світового океану і близько третини промислових риб за даними на 2015 рік виловлюється на нестійкому рівні, тобто надлишково. Всього в рік людина видобуває близько 60 мільярдів тонн відновлюваних і невідновлюваних ресурсів, що майже в два рази більше, ніж в 1980 році.

За оцінками авторів доповіді, з 8 мільйонів видів рослин і тварин, включаючи 5,5 мільйона видів комах, до мільйона загрожує вимирання, в тому числі в найближчі десятиліття (у доповіді наголошується, що дані з цього приводу узгоджуються між собою добре, але їх недостатньо для того, щоб зробити однозначний висновок).

IPBES 2019

Під загрозою знаходяться понад 40 відсотків амфібій, 33 відсотки рифових коралів і більше третини морських ссавців. Даних про комах менше, але, за попередніми оцінками, вимирання загрожує 10 відсоткам видів. З XVI століття вимерло не менше 680 видів хребетних; в середньому по всіх групах рослин і тварин, вивчених досить добре для такої оцінки, вимирання загрожує 25 відсоткам видів. З 1870-х років ми втратили близько половини площі всіх коралових рифів. При цьому чисельність інвазивних видів у 21 країні, що веде такий облік, з 1970 року зросла на 70 відсотків.

Читайте такожВчені б'ють на сполох: в Індонезії популяція одних із найближчих родичів людей може вимерти через будівництво ГЕС

Ліси зараз займають приблизно 68 відсотків від оціночної площі доіндустріального періоду (середина XIX століття); половина нових сільськогосподарських площ отримана внаслідок вирубки лісу. При цьому в цілому з 1990 року нетто-втрати лісу, за винятком керованих лісів для вирубки, знизилися на 50 відсотків, а загальна площа лісонасаджень у 1990-2015 рр. склала 110 мільйонів гектарів. Людство, проте, продовжує наступати на незайманий ліс (площа лісу понад 500 квадратних кілометрів без будь-якого впливу людини): площа таких лісів в 2000-2013 роках знизилася на 7 відсотків.

У доповіді також наголошується, що людство не виконає більшу частину 20 мети 2020 року щодо збереження біорізноманіття, а його втрати ставлять під загрозу виконання 22 з 44 оцінених авторами доповіді Цілей сталого розвитку ООН, пов'язаних з викорінення бідності та голоду, здоров'ям, прісною водою, містами, кліматом, океаном і сушею. Вчені вважають, що ситуацію ще можна змінити, але для цього потрібні системні зміни в політиці щодо біорізноманіття на всіх рівнях.

У 2018 році біологи підрахували, що при поточній швидкості вимирання ссавців для відновлення біологічного різноманіття знадобиться від трьох до п'яти мільйонів років. При цьому навіть якщо вимирання припиниться прямо зараз і жоден вид більше не зникне, щоб відновити біорізноманіття, яке існувало до початку масового вимирання, знадобиться близько 500 тисяч років.