Стерлядь прісноводна занесена до Червоної книги України / фото menr.gov.ua

У річці Ворскла на території Сумської області в межах Гетьманського Національного природного парку житимуть 25 тисяч мальків стерляді. Про це повідомляється на сайті Міністерства екології та природних ресурсів України.

Сплило два роки від реалізації першого етапу заходів по відновленню природної популяції стерляді, коли у річку Ворскла випустили 10 тисяч мальків стерляді. Але навіть такої кількості недостатньо, щоб створити стійку життєздатну та самовідновну популяцію.

По розрахункам, на 1 км русла припадає 82 мальки, а з врахуванням певної природної смертності риб – ще менше. Як свідчить практика, межа адаптації молоді стерляді при посадці її у водойми становить 50-60% від початкової їх чисельності.

Відео дня

Читайте такожУ Львові запустили центр із "всиновлення" бездомних тварин

З досвіду реакліматизації стерляді в Україні відомо, що її випускають більш значними партіями – до 40 тисяч мальків. Тому треба було продовжити проведення зарибку Ворскли.

Маленькі стерляді в кількості 25 тисяч особин були випущені на двох визначених ділянках річки – у Великописарівському та Охтирському відділеннях Гетьманського НПП. Зариблення річки в межах Гетьманського НПП профінансували за кошти обласного фонду охорони навколишнього природного середовища.

Стерлядь прісноводна занесена до Червоної книги України. Це єдиний представник осетрових риб у прісних водах нашої країни. У Сумському регіоні стерлядь в малій кількості водиться в річках Десна і Сейм.

Відновлення популяції цієї риби в Сумській області почали в 2014 році. Тоді на різних ділянках русла Ворскли випустили 10 тисяч мальків стерляді. Уже в перший тиждень їх фіксували на відстані до 5 км від пунктів випуску.