Експерт розповів про еко-проблему в Криму / фото REUTERS

Експерт з питань охорони природи Олексій Василюк наголошує на значній проблемі зі сміттєзвалищами в окупованому Криму.

Як передає кореспондент УНІАН, про це він сказав під час презентації другої частини дослідження громадської організації "КримSOS" на тему: "Забруднення довкілля та виснаження природних ресурсів Криму".

Говорячи про проблематику твердих побутових відходів, аналітик "КримSOS" Євгеній Ярошенко зауважив: "Ще до окупації українська влада не змогла вирішити цю проблему. І з моменту встановлення російської окупаційної адміністрації проблема сміттєзвалищ все більше і більше загострювалася з кожним роком".

Відео дня

Своєю чергою Василюк, зокрема, зауважив, що в Криму "відсутні нормальні сміттєпереробні заводи".

Читайте такожВ окупованому Криму сталася масштабна пожежа на сміттєзвалищі (відео)

"Тому що Крим завжди був курортною зоною, і тому за ті роки, коли Крим був курортною зоною в радянській системі, потім в незалежній Україні, сміття або вивозилося з Криму, або накопичувалося… Кримські колеги, які зараз, хто там залишився, хто виїхав, але вони ще 20 років тому казали, що звалища переповнені", - сказав він.

При цьому експерт підкреслив, що коли в Криму почала діяти окупаційна "влада", ситуація погіршилась.

"Трішки більше стало сміття, тому що стало більше населення. І стало більше сміття у зв’язку з мілітаризацією. Тому що з’явилася ціла колосальна маса нових об’єктів, які продукують сміття", - пояснив Василюк.

За його словами, найбільша проблема полягає в тому, що окупанти не змогли налагодити системи сортування та переробки сміття.

"Проблема в тому, що кримська окупаційна "влада" не змогла побудувати систему ні сортування, ні переробки, і вони почали вирішувати цю проблему, як і в багатьох інших випадках, ситуаційно. І зокрема, не було серйозної боротьби проти утворення стихійних звалищ. І їх утворилося дуже багато", - наголосив представник організації.

Василюк навів приклад, що за даними севастопольської ініціативної групи щодо боротьби зі стихійними звалищами, лише в межах Севастополя свого часу утворилося 1,5 тис. несанкціонованих звалищ.

Так, експерт підкреслив, що сміття в Криму менше не стає, а жодних серйозних заходів із вдосконалення сміттєпереробної галузі не здійснюється.

Читайте такожЕколог пояснила, як негода в Криму вплине на ситуацію з водопостачанням

Василюк також наголосив на необхідності вирішення проблеми зі старими звалищами. Зокрема, частина з них знаходиться на підвищеннях, і такі "схили" зі сміття сповзають разом з деревами.

"В деяких місцях звалища зараз можуть виглядати як частини гір. Але насправді це звалища. І сміття гниє, змінює свій об’єм, воно вологе всередині. І воно поступово сповзає вниз", - розповів Василюк.

За його словами, ситуація зі звалищами на вулицях міст вже вирішили шляхом створення нових звалищ і спалюванням сміття на існуючих звалищах. Експерт зауважив, що це дуже забруднює повітря.

Василюк наголосив, що підпалами сміття зараз вирішується проблема переповнення на значній частині звалищ.

"Я намагаюся уявити, чи є гірший сценарій, що зробити зі сміттєзвалищем, - я такого не знаю. І таким чином, в цьому вже винна безпосередньо окупаційна "влада". Звичайно, вони не винні в тому, що звалища переповнилися ще 20 років тому. Але в тому, як вони це вирішують, - вони зробили найгірше, що можна було зробити зі звалищами", - підсумував він.

Серед іншого, Василюк також відзначив проблеми забруднення моря та експлуатації природних ресурсів в Криму.

В цілому, підкреслив він, безліч дій окупаційної "влади" показують, що, незважаючи на успадковані проблеми, вони робить якісь "божевільні нераціональні кроки, які суттєво погіршують стан навколишнього середовища в Криму".