Ілюстрація REUTERS

Національне антикорупційне бюро України (НАБУ) завершило розслідування про причетність міжнародного зернотрейдера до справи про заподіяння Державній продовольчо-зерновій корпорації (ДПЗКУ) шкоди на суму 60 млн дол., повідомила прес-служба НАБУ.

Читайте такожФонд держмайна скасував наказ про приватизацію Державної зернової корпорації

"Детективи Національного антикорупційного бюро України під процесуальним керівництвом прокурорів Спеціалізованої антикорупційної прокуратури завершили досудове розслідування щодо представника міжнародного зернотрейдера, причетного до заподіяння 60 млн дол. США збитків ПАТ "Державна продовольчо-зернова корпорація України" (ДПЗКУ)", - йдеться в повідомленні на сайті відомства.

Відео дня

У відомстві зазначили, що підозрюваному і стороні захисту наданий доступ до матеріалів досудового розслідування, після ознайомлення стороною захисту з яким буде складено обвинувальний акт для подальшого направлення до суду.

"Детективи НАБУ з'ясували, що представник міжнародного зернотрейдера і чиновники ДПЗКУ організували корупційну схему, за якою зерно, що належить держкомпанії через ряд суб'єктів господарювання, у тому числі з ознаками фіктивності, було поставлено в Саудівську Аравію. Детективи НАБУ мають докази, що представник міжнародного зернотрейдера через іноземні компанії, зареєстровані на Кіпрі, легалізував більш 40,9 млн дол. (577 млн грн), діючи згідно з вказівками організатора схеми, яким виявився громадянин Угорщини", - зазначили у відомстві.

При цьому, за даними НАБУ, двоє обвинувачених "пішли на угоду з обвинуваченням і компенсували завдану ними шкоду в розмірі 60 тис. дол.". Обвинувальний акт щодо радника голови правління ДПЗКУ у січні 2018 року направлено до суду. Ще двоє перебувають у розшуку.

У відомстві нагадали, що детективи НАБУ почали розслідування у справі ДПЗКУ в липні 2016 року. Агентство встановило причетність до злочину ряду осіб, серед яких колишній голова правління ДПЗКУ.

Як повідомляв УНІАН, детективи НАБУ почали розслідування кримінального провадження за фактами розтрати державних коштів службовими особами ДПЗКУ і Рокитнянського хлібокомбінату в грудні 2015 року.

Згідно з даними Єдиного реєстру судових рішень, договір на поставку 16,6 тис. тонн кукурудзи 3-го класу був укладений між ДПЗКУ і Рокитнянским хлібокомбінатом 4 березня 2015 року. Пост виконуючого обов'язки голови ДПЗКУ з грудня 2014 року по квітень 2015 року обіймав Валерій Томіленко. На його місце був призначений Борис Приходько, який керує компанією в даний час.

У середині квітня Мінагропрод оголосив догану Томіленку за перевищення повноважень під час підписання додаткової угоди до генерального договору з китайською корпорацією ССЕС в рамках зернового контракту. При цьому в міністерстві не повідомляли інших подробиць перевищення повноважень Томіленка і суть підписаних ним змін.

Генеральна прокуратура України також вела справу про розтрату колишнім керівництвом ДПЗКУ 177 млн грн в 2014 році. З березня по грудень 2014 року головою правління ДПЗКУ був Петро Вовчук.

Довідка УНІАН. ДПЗКУ – вертикально інтегрована компанія, яка проводить весь цикл робіт із зерновими та продуктами їх переробки: від виробництва до експорту. До складу ДПЗКУ входять 55 філій, їхня загальна робоча місткість становить 3,75 млн тонн сільгоспкультур, у тому числі сумарні потужності з перевалки на експорт Одеського та Миколаївського портів – близько 2,5 млн тонн.