Ілюстрація REUTERS

Кабінет міністрів України оприлюднив постанову про контроль за транскордонними перевезеннями небезпечних відходів та їх утилізацією, тим самим дозволивши вивезення пестицидів за кордон для екологічно безпечної утилізації, повідомила прес-служба Європейської Бізнес Асоціації (ЄБА)

Читайте такожКабмін спростив ввезення до України агрохімікатів для наукових досліджень

Згідно з повідомленням, відповідну постанову Кабміну було опубліковано 19 лютого на сайті урядового порталу.

Відео дня

"Так склалося, що на сьогодні в Україні немає безпечних технологій утилізації такого типу небезпечних відходів як пестициди. До 2015 року вони експортувалися в країни ЄС, зокрема, в Польщу, Великобританію та Францію, які мають необхідні потужності для екологічно безпечного знищення засобів захисту рослин (ЗЗР). Але через законодавчі прогалини механізм транскордонних перевезень в рамках Базельської конвенції у нас був заблокований", - цитує прес-служба слова координатора Агрохімічного комітету асоціації Віктора Погорілого.

У зв'язку з цим Міністерство екології та природних ресурсів не надавало висновку на транскордонне перевезення непридатних пестицидів, що призвело до накопичення великої кількості таких відходів на території України.

"Тому на сьогодні, коли постанова вже опублікована, Мінекології отримало необхідне законодавче обґрунтування для видачі відповідних документів на здійснення транскордонних перевезень непридатних засобів захисту рослин на утилізацію. Йдеться про укладення і повідомлення, які будуть видаватися компанії протягом 10 робочих і 60 календарних днів відповідно", - відзначили в асоціації.

Як повідомляв УНІАН, постанову №1212, що дозволяє вивезення пестицидів за кордон для екологічно безпечної утилізації, було прийнято Кабміном 21 листопада 2018 року.

У 2016 році Кабмін затвердив підготовлені Мінекології ліцензійні умови поводження з небезпечними й особливо небезпечними відходами.

Раніше міністр екології та природних ресурсів Остап Семерак зазначав, що оскільки ліцензійні умови не затверджувалися більше року, утворилася нерегульована і конкурентна ситуація, коли пестициди, агрохімікати та фармацевтична продукція, у яких закінчився термін придатності, утилізувалися як завгодно і де завгодно. А у випадку з ліками - повторно пакували і продавалися в аптеках.