Ілюстрація REUTERS

Україна в січні-березні поточного року збільшила товарообіг сільськогосподарською продукцією з Європейським Союзом на 20% у порівнянні з аналогічним періодом минулого року - до 2,6 мільярда доларів.

Читайте такожМінсільгосп США підвищив прогноз урожаю зернових в Україні

Про це повідомила прес-служба Національного наукового центру "Інститут аграрної економіки" з посиланням на слова заступника директора інституту Миколи Пугачова.

Відео дня

"У січні-березні 2019 року оборот торгівлі сільськогосподарськими товарами між Україною та Європейським Союзом збільшився на 20% і становив 2,6 мільярда доларів. При цьому позитивне для нашої держави сальдо перевищило 1,1 мільярда доларів", - йдеться в повідомленні.

За словами Пугачова, в першому кварталі цього року у порівнянні з аналогічним періодом 2018 року імпорт сільгосппродукції з ЄС збільшився на 10% і склав 735 мільйонів доларів, а експорт - на 24%, до 1,8 мільярда доларів.

Експерт зазначив, що найбільшими торговельними партнерами України в ЄС залишаються шість країн - Нідерланди, Польща, Іспанія, Італія, Німеччина і Франція. Їх сукупна частка в обороті агропродукції становить 70%.

Пугачов додав, що основні обсяги поставок в Європу Україна забезпечує за рахунок зернових культур (переважно кукурудза), олійних (сої та рапсу), соняшникової олії та залишків переробної промисловості.

Водночас, за словами експерта, ЄС Україна імпортує переважно кукурудзу та соняшник для сівби, харчові продукти, тютюн і алкогольні напої.

Крім того, додав експерт, за три місяці 2019 року українські експортери вже повністю використали квоти на безмитний експорт до Євросоюзу меду, яблучного та виноградного соків, кукурудзи та цукру, а також квартальну квоту на м'ясо птиці.

Експерт також підкреслив, що при збереженні теперішніх темпів експорту Україна за підсумками року може вкотре оновити рекорд з постачання агропродовольчої продукції до Євросоюзу.

Як повідомляв УНІАН, Україна у 2018 році збільшила експорт агропродукції до ЄС на 8,7% - до 6,3 мільярда доларів.