Ілюстрація REUTERS

Поголів'я свиней в українських присадибних господарствах в наступні п'ять років може скоротитися на 35% - до 1,7 мільйона голів через розповсюдження небезпечного вірусного захворювання африканської чуми свиней (АЧС) і низького рівня біологічної безпеки.

Читайте такожЕксперт розповів, як свинарі можуть знизити вартість виробництва м'яса

Про це повідомила прес-служба Асоціації свинарів України.

Відео дня

"На сьогодні понад 40% загального поголів'я свиней в Україні припадає на присадибний сектор. Однак за п'ять років ситуація може відчутно змінитися, а кількість свиней у господарствах населення може скоротитися до 1,7 мільйона голів", - йдеться в повідомленні.

За словами голови асоціації Оксани Юрченко, протягом останніх п'яти років кількість свиней в домогосподарствах населення скорочується в середньому на 7,5% на рік. Так, у 2015 році воно налічувало 3,6 мільйона голів, а цього року - 2,6 мільйона.

"Якщо така тенденція збережеться, до 2025 року в господарствах населення кількість свиней зменшиться до 1,7 мільйона голів", - підкреслила вона.

У прес-службі зазначили, що скороченню поголів'я свиней сприяє поширення АЧС, а також відсутність ідентифікації тварин у присадибних господарствах, і, відповідно, низький рівень біологічної безпеки.

"У разі підозри на африканську чуму свиней власники таких свиней намагаються якомога швидше їх збути, що сприяє поширенню хвороби. Продаж неідентифікованих забитих у домашніх умовах свиней на стихійному ринку, у свою чергу, ускладнює контроль епізоотичної ситуації в країні", - наголосили в асоціації.

Водночас, зазначила Юрченко, з 1 січня 2025 року набуде чинності положення про заборону на реалізацію на ринках тварин, які забиті в домашніх умовах: відповідно до закону України "Про основні засади та вимоги безпеки харчових продуктів" у продаж буде допускатися лише м'ясо свиней, забитих на сертифікованих бойнях. Голова асоціації підкреслила, що професійна спільнота свинарів підтримує набуття чинності цієї норми, оскільки вона дозволить розв'язувати проблему неконтрольованого поширення АЧС.

Як повідомляв УНІАН, згідно з опублікованим у січні 2017 року прогнозом Держпродспоживслужби, якщо існуюча тенденція до поширення АЧС збережеться, Україна до 2020 року втратить понад 1,2 мільйона свиней, або 4 мільярди гривень, а непрямі витрати зростуть на 5-7,5 мільярда гривень.

За даними Держпродспоживслужби, кількість випадків захворювання на АЧС в Україні у 2018 році скоротилася на 13% у порівнянні з 2017 роком - до 145.

Довідка УНІАН. Африканська чума свиней (хвороба Монтгомері) - контагіозне вірусне захворювання домашніх і диких свиней. Для людини вірус АЧС небезпеки не несе. Захворювання передається при прямому контакті хворих тварин і здорових, через продукти зі свинини, кліщами та механічно (транспортними засобами, при переміщенні людей і тварин). Вакцини від захворювання немає. Майже все поголів'я хворих свиней гине. Вірус знищується виключно шляхом нагрівання до високих температур.