Ілюстрація / REUTERS

Кінцеві ціни на цукор для споживачів до початку наступного року можуть зрости на 10-15% через скорочення виробництва цієї продукції, повідомила прес-служба консалтингової компанії Pro-Consulting з посиланням на аналітика компанії Івана Шпака.

Читайте такожВ Україні ратифікувала нові вимоги до меду

"Кінцева ціна на цукор для покупців у магазинах зросте до початку наступного року на 10-15%, а при збереженні такої тенденції (скорочення виробництва цукру - УНІАН), за рік на всі 20%", - сказано в повідомленні.

Відео дня

Експерт зазначив, що виробництво цукру у 2018-2019 маркетинговому році (МР, вересень 2018 - серпень 2019) скоротилося на 15% в порівнянні з попереднім маркетинговим роком через скорочення площ під цукровим буряком, а також зниження цукристості самої буряків.

"При всіх цих умовах подорожчання цукру для споживачів неминуче", - зазначив Шпак.

Експерт зазначив, що на ринку цукру сьогодні також спостерігається досить різке скорочення цукрових заводів. Так, якщо у 2018 році їх працювало 42, то у 2019 році будуть працювати лише 32 заводу через низьку рентабельність виробництва.

У прес-службі додали, що, враховуючи скорочення обсягів виробництва, а також зниження роздрібних цін на цукор, несприятлива ситуація на ринку цукру в Україні збережеться та у 2019-2020 маркетинговому році. При цьому активність цукрових заводів залежатиме від внутрішньої ціни на цукор, а також попиту на український цукор з боку іноземних покупців. Експерти зазначили, що 2019-2020 маркетинговий рік може стати одним з найскладніших для цукрового ринку України за останні кілька років.

Як повідомляв УНІАН, раніше в Національній асоціації цукровиробників України (НАЦУ) "Укрцукор"повідомили, що оптово-відпускні ціни на цукор у 2019-2020 МГ можуть зрости на 18% - до 13 тисяч гривень/тонна через скорочення виробництва.

В асоціації прогнозували, що неврожай цукрових буряків в Україні із-за сильних дощів може призвести до скорочення виробництва цукру у 2019 році до 1,1 мільйона тонн.

За даними НАЦУ "Укрцукор", посівні площі під цукровим буряком у 2019 році скоротилися на чверть.

У цьому році українські аграрії почали сівбу цукрових буряків 28 березня.

Україна за підсумками сезону цукроваріння 2018-2019 років скоротила виробництво цукру на 15% - до 1,8 мільйона тонн.