Ілюстрація REUTERS

Підстав для зростання інвестиції в сільське господарство в короткостроковій перспективі немає, вважає провідний науковий співробітник відділу інвестиційного та матеріально-технічного забезпечення Національного наукового центру "Інститут аграрної економіки" Микола Кисіль.

Читайте такожЗміцнитися гривні допоміг рекордний експорт зернових - Мінфін

Як повідомила прес-служба ННЦ з посиланням на слова експерта, обсяги капітальних інвестицій на розвиток аграрної сфери економіки за 9 місяців 2019 року у порівнянні з січнем-вереснем минулого року зменшилися на 11,3% – до 38,53 мільярда гривень.

Відео дня

При цьому за вказаний період зросли лише капітальні інвестиції в рибне господарство (+11,4%). Найглибший спад був у лісовому господарстві, де індекс капітальних інвестицій до відповідного періоду попереднього року склав всього лише 60,9%.

"Замість очікуваних раніше уповільнених темпів приросту капітальних інвестицій в сільському господарстві України у другому і третьому кварталі 2019 року, почався значний інвестиційний спад. Це свідчить про інвестиційну кризу в аграрній сфері економіки", - цитує прес-служба Кисіля.

На його думку, таке положення справ у галузі викликано, зокрема, військовими та іншими загрозами, формуванням несприятливої аграрної політики та скороченням обсягів державної підтримки виробників.

За оцінками вчених Інституту аграрної економіки, після запуску ринку землі сільськогосподарського призначення кошти потенційних інвесторів можуть піти на операції з купівлі-продажу ділянок, замість інвестування інших проектів агробізнесу.

Як повідомляв УНІАН, за словами заступника міністра розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства, земельна реформа та вільний ринок землі в Україні дозволить залучити не лише зовнішні, але й великий резерв внутрішніх інвестицій в аграрний сектор.

За даними Світового банку, відкриття ринку землі сільгосппризначення може щорічно приносити українській економіці додатково від 700 мільйонів до 1,5 мільярда доларів.

13 листопада Верховна Рада прийняла в першому читанні законопроект "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо обігу земель сільськогосподарського призначення", який вводить ринок землі в Україні з 1 жовтня 2020 року.