Ілюстрація REUTERS

Аграрії Одеської області внаслідок посухи втратили щонайменше третину посівів зернових, в деяких районах – від 80% до 100%, при цьому вони зможуть отримати відшкодування від держави у кілька способів.

Читайте такожУкраїна через заморозки може втратити 15-25% урожаю

Про це на своїй сторінці у Facebook повідомив заступник міністра розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України Тарас Висоцький.

Відео дня

"У північній частині області третина посівів повністю загинула, розвиток третини посівів залежить від того, чи будуть дощі в наступні два тижні, та ще з третини можна зібрати урожай... В Бессарабії ситуація ще складніша. Тут щонайменше 80% загиблих посівів, у багатьох випадках 100%. Перспективи пересіву відсутні, оскільки вологи в ґрунті немає", – написав він.

Висоцький зазначив, що в Одеській області задокументовано 30,5% втрат посівів озимих, але це не вплине на загальну ситуацію по країні – загальні втрати по всій Україні становлять до 2%.

За його словами, зараз є кілька способів відшкодування втрат врожаю – прийняті зміни до постанови уряду, які дозволять аграріям отримати компенсацію відсотків за кредитами без прив'язки до обороту підприємства. Також Міністерство спільно з Податковою службою працюють над тим, щоб скасувати нарахування ПДВ за процедуру списання посівів.

Крім того, Міністерство запропонує ввести дотацію для сільгоспвиробників на гектар втрачених через посуху посівних площ.

"Зараз аналізується розмір такої підтримки, за попередніми оцінками, ця сума в 5 тисяч гривень на га", – написав Висоцький.

Також він зазначив, що місцеві бюджети можуть отримати субвенцію, щоб компенсувати аграріям втрати.

Як повідомляв УНІАН, аграрії Одеської області прогнозують, що через посуху урожай зернових знизиться на 50% – до 1,2 мільйона тонн.

За офіційними даними, українські аграрії через посуху в березні-квітні втратили близько 234 тисяч гектар, або 2,6% від всіх посівних площ озимих культур.

Міністерство розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства вважає, що прийшли в Україну в травні дощі частково поліпшать ситуацію з урожаєм 2020 року, і прогнозує валовий збір на рівні 65-68 мільйонів тонн.