Ілюстрація / REUTERS

Будівництво Росією газопроводу Північний потік-2 може призвести до збільшення військової присутності РФ на Балтійському морі.

Про це сказала заступник голови МЗС Лана Зеркаль у виступі на форумі Ялтинської європейської стратегії (YES), повідомляє "Європейська правда".

"Ми бачили, як РФ збільшила свою військову присутність в Азовському морі під приводом захисту будівництва Керченського мосту. Так само можливе збільшення військової присутності РФ у Балтійському морі, що стане загрозою для Європи", - пояснила вона.

Відео дня

"Як можна вважали РФ надійним партнером, якщо вона не поважає правила та не виконує домовленості", - додала вона.

Читайте також"Північний потік-2" підриває суверенітет України та безпеку Європи - Держдеп США

Голова правління НАК "Нафтогаз" Андрій Коболев під час виступу у цій же дискусії зазначив, що оцінює втрати України від будівництва Північного потоку-2 на рівні 3% ВВП країни, пише "Економічна правда".

"Газопровод невигідний у тому числі й німецькому бізнесу, оскільки ставить під загрозу весь Третій енергопакет. Однак, якщо Німеччина заборонить його будівництво, пан Путін буде дуже незадоволений, а його у Німеччині досі бояться", - додав Коболєв.

"Північний потік-2" – набагато ширша проблема, ніж просто газове питання. Воно стосується безпеки України і не буде перебільшенням сказати, що для нас це питання виживання", - сказав Коболєв.

Якщо в нас не буде газового транзиту, це відкриє двері для повноцінного військового вторгнення Росії в Україну. Це не тільки питання грошей "Нафтогазу" чи України, але й питання безпеки. Не тільки нашої, а й всього Євросоюзу", - наголосив голова НАК.

За його словами, наразі Україна отримує близько 3 млрд доларів на рік за рахунок транзиту.

"Якщо "Північний потік-2" зараз запуститься, то через 2 роки проект може буди завершений. Як тільки це станеться, всі розрахунки показують, що транзиту газу через Україну більше не буде", - сказав Коболєв.

Він наголосив, що в такому разі частина транзиту перейде на "Турецький потік", все інше – на "Північний потік-2".

"Для нас це буде величезна втрата – 3 млрд доларів або 3% нашого внутрішнього валового продукту, це величезна сума", - підсумував керівник "Нафтогазу".

Наприкінці липня компанія Nord Stream 2 почала укладати перші труби в рамках спорудження спірного газопроводу "Північний потік - 2", по якому природній газ буде прямо поставлятися з Росії в Німеччину.

У серпні почнуться роботи по безпосередній укладці труб. Спорудження спірного газопроводу "Північний потік - 2", проти якого різко виступають Україна, країни Балтії і Польща та США, планується завершити до кінця 2019 року.