Ілюстрація REUTERS

Минулого року Україна в сотні разів збільшила імпорт антрацитового вугілля з Білорусі, що в цій країні не видобувається.

Читайте такожУкраїна в 2018 році збільшила видобуток вугілля

Білоруське видання Naviny назвало компанії, які займалися поставками вугілля.

Відео дня

За даними видання, з Білорусі в Україну завозили в основному вугілля марки Т з Кийзаського розрізу, який знаходиться в управлінні російської компанії "Востокуголь" бізнесмена Дмитра Босова. Його статок, за даними Forbes, становить 950 млн доларів. Партнером Босова по вугільному бізнесу є його однокурсник і уродженець Бреста Володимир Микулик.

Білоруські трейдери, які закуповують вугілля у Росії, не виключають, що разом з російським в Білорусь потрапляє товар із самопроголошених Донецької та Луганської народних республік.

«Яким він насправді є — російським або донецьким — ніхто не знає, як там росіяни роблять документи на нього. Всі чудово розуміють, що напевно з Донецька привозять в Ростов, там з ним колупаються і потім далі везуть. Але це вже питання росіян разом з Луганською та Донецькою областями України. За документами він - російський», - розповів керівник однієї компаній-трейдерів.

В Україні білоруське вугілля закуповували "Технова" (Чернігівська ТЕЦ) і "Євро-Реконструкція" (Дарницька ТЕЦ). Обидві компанії входять до "Укртеплоенерго" колишнього народного депутата Анатолія Шкрібляка.

Білоруське вугілля також поставлялося для заводу "Подільський цемент", що входить в ірландський холдинг CRH, і для Слов'янської ТЕС, яка належить "Донбасенерго". Компанію у 2018 році у сина колишнього президента Віктора Януковича викупив народний депутат з партії Петра Порошенка Максим Єфімов.

Закуповував вугілля з Білорусі й український трейдер "Амі Трейд", який продає паливо в селах.

За даними української митної статистики, поставками вугілля займалися чотири білоруські компанії: гомельське ТОВ "Бізнес-Альянс" (80,26 тисячі тонн) і ТОВ "Транс-Уголь" (46,29 тисячі тонн), а також ТОВ "Екойл Кемікл" (27,07 тисячі тонн) з Полоцького району та ТОВ "ЕколайнСистемс" (20,11 тисяч тонн) з Мінська.

Компанії з невеликими статутними фондами (100-300 рублів) були зареєстровані з 2014 по 2018 роки.

"Бізнес-Альянс" на 100% належить Андрію Байдо. Він також володіє часткою у 20% в ТОВ "Транс-Вугілля". Інші 80% знаходяться в руках у громадянина Росії Віктора Підгорного.

ТОВ "Екойл Кемікл" на 100% належить Євгену Данишевському. Людина з таким ім'ям і прізвищем проходила як свідок у кримінальній справі, порушеній проти колишнього заступника голови концерну "Белнефтєхім" Володимира Волкова. Йому дали вісім років колонії за хабарі, які давав колишній співробітник компанії "Терра", заснованої Євгеном Данишевським.

Компанією "ЕколайнСистемс" володіють Дмитро Хвесько (50%) і Едуард Богданчук (50%). Богданчук розповів, що поставляє вугілля в Україну, тому що це вигідно, але, на його думку, скоро цей напрямок згорнеться.

Білоруські трейдери, які торгують вугіллям за кордон, кажуть, що прямі постачання цього палива з Росії в Україну квотуються. Основні обсяги для своїх генерацій закуповує холдинг ДТЕК українського мільярдера Ріната Ахметова. У ДТЕК повідомили, що не імпортують вугілля з Білорусі.

За даними Белстату, середня ціна імпорту тонни вугілля з Росії за минулий рік становила 68,5 долара, експорту в Україну — 85,6 долара. З урахуванням транспортних витрат і оренди вагонів, розповів колишній працівник компанії «Транс-Вугілля», маржа становить не більше двох доларів за тонну, але, в будь-якому випадку, в мінус ніхто не працював».

Свій заробіток має і Білоруська залізниця. За даними одного з білоруських трейдерів, перевалка однієї тонни вугілля коштує 1,5 долара, а оренда одного вагона — 30 доларів. На постачання вугілля в Україну за минулий рік можна було заробити більше мільйона доларів.

Нагадаємо, згідно зі статистикою Белстату, білоруський експорт кам'яного вугілля в Україну зріс за рік у 980 разів, антрациту – у 340 разів.

Білорусь не видобуває кам'яне вугілля. Вона завозить його переважно з Росії. За минулий рік імпорт становив 1,27 млн тонн. Це приблизно у 2,6 раза більше показника 2017 року, свідчать дані Белстату.

В останні роки в Білорусі споживалося 720-760 тисяч тонн вугілля. Інше перепродавалося. Минулого року основним напрямком стала Україна. За весь 2018-й туди було відвантажено 588,5 тисячі тонн кам'яного вугілля на 50 млн доларів.

У кількісному вираженні постачання зросли в 946 разів, в грошовому — 798 раз.

За даними ДФС, Україна у 2018 році збільшила імпорт кам'яного вугілля та антрациту (код ТНЗЕД 2701) на 8,1% у порівнянні з 2017 роком – до 21,39 млн тонн на суму $3,04 млрд.

При цьому з Росії поступило вугілля на $1,82 млрд (частка в імпорті – 60,02%), США – на $907,17 млн (29,89%), Канади – на $162,55 млн (5,36%), інших країн – $143,94 млн (4,74%).

Раніше білоруське відділення «Радіо Свобода» припустило, що вугілля, яке Україна імпортувала з Білорусі, було видобуте на окупованих територіях Донецької та Луганської областей.

Міністр енергетики та вугільної промисловості України Ігор Насалик заявив, що вугілля, яке Україна імпортувала з Білорусі у 2018 році, не видобувалося на окупованих територіях Донецької та Луганської областей.

«Це може бути реекспорт з Росії, але одне можу сказати точно – це не ОРДЛО...», - сказав Насалик.