Ілюстрація REUTERS

За останній тиждень російський газовий монополіст «Газпром» різко збільшив добові обсяги транспортування газу до Європи через українську газотранспортну систему (ГТС) - на 25%, до 300 млн куб. м.

Читайте такожЄС остаточно вніс зміни до газової директиви, що ускладнить запуск "Північного потоку-2"

Про це на своїй сторінці в Facebook повідомив глава правління Національної акціонерної компанії "Нафтогаз України" Андрій Коболєв.

Відео дня

«За останній тиждень «Газпром» різко збільшив обсяги транспортування газу до Європи українським маршрутом. Причина цього - ремонт трубопроводу "Ямал-Європа", що проходить через Білорусь. За лічені дні добові обсяги транзиту української ГТС зросли на 60 млн куб і зараз становлять орієнтовно 300 млн куб. м», - написав він.

За словами глави «Нафтогазу», в річному обчисленні цей обсяг еквівалентний близько 110 млрд кубічних метрів газу.

«Таке різке збільшення транзиту можливе винятково завдяки надійності і якісній роботі української ГТС. Жодна інша система не здатна запропонувати таку гнучкість і запас потужності, ще й за такою вигідною ціною», - додав Коболєв.

Він наголосив, що це ще раз доводить, що будівництво «Газпромом» обхідних маршрутів і потоків не має під собою жодного технічного й економічного обгрунтування, а справжні мотиви дій росіян лежать винятково в політичній площині.

Як повідомляв УНІАН, транзит природного газу через українську газотранспортну систему (ГТС) у січні-березні 2019 року збільшився на 4,5% порівняно з аналогічним періодом минулого року - до 21 млрд кубометрів.

За березень транзит газу з РФ територією України становив 7,2 млрд куб. м, що на 10,9% менше, ніж за березень минулого року.

Довідка УНІАН. Газотранспортна система (ГТС) України є другою в Європі і однією з найбільших у світі. ГТС «Укртрансгазу» складається з магістральних газопроводів протяжністю 37,93 тисячі кілометрів. Пропускна спроможність газотранспортної системи 145 млрд куб. м на рік, а ємність сховищ газу - 30 мільярдів кубічних метрів.

До кінця 2019 року Росія планує завершити будівництво газопроводу «Північний потік-2», протяжністю 1220 км в обхід України.

Україна виступає проти будівництва «Північного потоку-2».