Ілюстрація REUTERS

Субсидування тарифів для населення на рахунок теплової генерації, запропоноване рядом експертів, призведе до безумовного зростання тарифів для всіх категорій споживачів. Про це заявив радник міністра енергетики України, екс-замміністра енергетики і вугільної промисловості України Сергій Чех.

«Якщо піти шляхом покладання цих обов'язків на теплову (генерацію, - ред.), що виробляє електроенергію з вугілля і природного газу, то ми отримаємо безумовне зростання цін на електроенергію. А Енергоатом отримає надприбуток. І замість податкових служб збере гроші, заплатить до бюджету. А потім виникне необхідність забезпечити соціалізацію, допомога незахищеним шарам і так далі. Але по населенню це спрацює. А хто захистить бізнес після того, як ціни підвищаться? Чи стане краще, конкурентніше наша економіка? Ні, не стане. Ось в цьому сенс. І якщо вже так робити, то тоді не на теплову генерацію. Якщо ми хочемо робити соціалізацію загальну, то простіше, якби таким «Надавачем послуг» був оператор системи передачі», - відзначив він.

За його словами, питання зараз стоїть не у формі власності, адже експерти не пропонують субсидувати населення за рахунок державної теплової генерації в особі Центренерго, а виключно в тарифній доцільності. «Енергоатом – це державна компанія, але це компанія з самою невисокою собівартістю виробництва електроенергії. І тому, а не за принципом державності, на неї покладається це спеціальне зобов'язання..

Відео дня

А на компанію державну тепловій генерації Центренерго таким порядком ці зобов'язання не покладаються. Тому мені здається, це не дуже коректний коментар по приводу, державна або приватна», - підкреслив він.

Нагадаємо, питання тарифів на електроенергію для населення виникло у зв'язку із запуском нового ринку електроенергії, запланованого на 1 липня 2019 року. Умовою його старту з боку Кабінету Міністрів була соціальна складова – тарифи на електроенергію для населення не повинні вирости.

Державна компанія «Енергоатом», найбільший виробник електроенергії в країні, заявив про готовність субсидувати населення за рахунок свого прибутку. Відповідне рішення вже підготувало НКРЕКП і Кабмін.   

Як повідомлялося, від своєчасного запуску ринку електроенергії залежить, чи отримає Україна макроекономічну допомогу ЄС у розмірі 500 млн євро в 2019 році.