Ілюстрація REUTERS

Національна акціонерна компанія «Нафтогаз України» як запасний варіант на випадок припинення транспортування газу через Україну з 2020 року пропонує російському «Газпрому» замість договору на транзит газу укласти контракт на умовах «своп».

Читайте такожЗеленський: позиції Києва та Берліна щодо проекту «Північний потік-2» діаметрально протилежні

Про це на своїй сторінці в Facebook написав виконавчий директор «Нафтогаз України» Юрій Вітренко.

Відео дня

«Якщо «Газпром» ніяк не хоче брати на себе ризики, пов'язані з українським регулятором і оператором газотранспортної системи (а за європейськими правилами саме оператор і національний регулятор мають відповідні повноваження встановлювати або змінювати тарифи та інші істотні умови договору), то «Нафтогаз» готовий взяти ці ризики на себе. В такому випадку ми пропонуємо «Газпрому» укласти з «Нафтогазом» договір не на послуги транспортування, а на своп газу», - написав він.

При цьому Вітренко додав, що це є запропонованим компанією запасним планом на випадок, якщо домовленість із «Газпромом» про підписання транзитного договору не буде досягнута.

«Газпром» передаватиме нам певний обсяг газу (певну енергетичну цінність газу) на кордоні Україна-РФ, а ми передаватимемо точно такий обсяг (енергетичну цінність) на кордоні Україна-ЄС», - пояснив він.

За його словами, передача газу підтверджуватиметься суміжними операторами Словаччини, Угорщини, Польщі, Румунії, тобто вони братимуть на себе відповідальність перед «Газпромом» за газ уже в їх системах.

Вітренко пояснив, що такі контракти на своп газу є відносно звичними для європейського ринку, і такий контракт може бути укладений за європейськими правилами, але вони відрізняються для контрактів на послуги з транспортування газу.

За словами топ-менеджера НАК, компанія може закласти в контракт на своп газу ті самі параметри, що й у транзитний контракт, запропонований Євросоюзом: строк - на 10 років, із обсягами не менше 60 млрд куб. м газу на рік.

«Нас влаштовує пропозиція ЄС: забезпечити технічну можливість (потужності) для надходження газу із РФ в Україну обсягом не менше 90 млрд куб. м на рік. Тобто буде 30 млрд куб. м для додаткових обсягів транзиту, доступних як для газпромівського газу, так і для газу інших компаній», - написав Вітренко.

При цьому він додав, що такий договір відносно простий і не є предметом регулювання з української сторони. Ніхто нікому не повинен платити гроші за потужності, тому в «Газпрому» немає обґрунтованих причин відмовлятися від його підписання.

Як повідомляв УНІАН, президент України Володимир Зеленський переконаний, що Київ і Москва найближчим часом домовляться про транзит російського газу територією України.

Довідка УНІАН. Чинний транзитний контракт України з російським «Газпромом» був укладений у 2009 році строком на 10 років. Після його закінчення (з 2020 року) російський монополіст має намір максимально скоротити транзит свого газу через територію України.