Трейдери роблять запаси газу для Європи в українських сховищах / фото УНІАН

Українські сховища природного газу швидко заповнюються на тлі того, як росте вигода від купівлі пального влітку для продажу взимку через загрозу перебоїв у поставках. Середні об’єми закачування зросли до 80 мільйонів кубометрів вдень. Це на 60% вище, ніж було в аналогічний період минулого року.

Про це пише Bloomberg з посиланням начальника з питань стратегії й розвитку бізнесу компанії «Укртрансгаз» Сергія Макогона.

«Ми бачимо значний інтерес з боку міжнародних постачальників до українських сховищ», - сказав він виданню.

Відео дня

Читайте такожРахункова палата хоче провести аудит управління ГТС України

«У нас вже є контракти з близько 30 іноземними постачальниками. Ми очікуємо, що 1-1,5 мільярди кубометрів газу будуть розміщені ними в наших сховищах до кінця жовтня», - додав Макогон.

Завдяки достатнім запасам у Європі, які лишилися через м’яку погоду минулої зими, трейдери можуть придбати зараз газ у Німеччині за ціною 10,50 євро за мегават-годину, щоб потім продати його за приблизно 19 євро.

«Багато гравців імпортують газ в Україну і закачують його в сховища, щоб захиститися від можливих перебоїв у поставках через російський транзит наступного року», - сказав директор з продажу і торгівлі компанії D.Trading Клаус Рейніш.

Він додав, що самі газові сховища тепер стали дуже дохідними. Тому що в Україні вони дуже великі, а розміщення в них палива дуже дешеве.

Країни Східної Європи гостро залежать від російського газу, який використовують для опалення і виробництва електроенергії. Вони все більше стривожені можливими перебоями в поставках газу з Росії взимку, коли угода між Москвою і Києвом про транзит втратить свою дію. Ситуація буде ще гіршою, якщо зима буде холодною.

Читайте такожЄБРР може позичити "Нафтогазу" 60 мільйонів євро на закупівлю газу

Страхи пов’язані з ризиком, що Росія не погодиться підписати нову угоду про транзит з Україною і Євросоюзом до початку наступного року. Більше третини всього газу, який споживає Європа, походить з РФ. І здебільшого це паливо транспортується через ГТС України.

В «Укртрансгазі» сказали виданню, що українська система сховищ технічно може наповнюватися з максимальною швидкістю 250 мільйонів кубометрів на день. Сама Україна зараз запаслася 12,8 мільярда кубометрів. Київ пропонує ЄС розмістити у себе 3-4 мільярди кубометрів газу, щоб гарантувати енергетичну безпеку для східноєвропейських країн союзу.

«Ідея полягає в тому, щоб зараз створити стратегічний запас для східноєвропейських країн, які отримують газ через Україну, щоб бути повністю готовими до будь-яких неочікуваних ситуацій в січні, а не намагатися вирішити кризу, якщо вона виникне», - сказав Макогон.