Прем'єр-міністр Володимир Гройсман / REUTERS

Запуск ринку електричної енергії України автоматично ліквідував дію формули розрахунку вартості вугілля в тарифах на електроенергію на основі європейського індексу API2 (формула "Роттердам+").

Читайте такожНовий ринок електроенергії в Україні запрацював: подробиці

Про це під час ефіру на одному з телеканалів заявив прем'єр-міністр Володимир Гройсман.

Відео дня

"Ми запустили новий ринок електричної енергії. Це – офіційний похорон формули "Роттердам+". Я вітаю всіх з цим, тому що запуск ринку електричної енергії дав можливість її поховати", - сказав він.

Гройсман зазначив, що його головним завданням при запуску нового ринку була відсутність будь-яких стрибків ціни на електроенергію для громадян.

"Доповідаю. Завдання виконано. З 1 липня ринок запрацював, і ні на копійку електроенергія для українських громадян не підвищено", - сказав він.

Як повідомляв УНІАН, 1 липня в Україні запрацював новий ринок електроенергії відповідно до Закону "Про ринок електроенергії", який був прийнятий у квітні 2017 року. Цей закон передбачає запровадження конкурентних відносин на енергоринку і відповідає вимогам Третього енергетичного пакета.

Як повідомили в енергохолдингу ДТЕК, у ході перших біржових торгів з продажу електроенергії на ринку на добу вперед ціна електроенергії ТЕС компанії ДТЕК знизилася на 12% у порівнянні з першим півріччям поточного року і становить 1,569 гривні за кВт-год.

23 серпня 2018 року Національна комісія, що здійснює регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП), скасувала низку нормативних документів, що регламентують роботу української енергетики. Зокрема, до переліку потрапила і скандально відома формула "Роттердам+", яку, як зазначено в рішенні, буде скасовано з 1 липня 2019 року.

Довідка УНІАН. Формула "Роттердам+" була затверджена постановою НКРЕКП №289 від 3 березня 2016 року "Про затвердження Порядку формування прогнозованої оптової ринкової ціни електричної енергії". Згідно з нею, гранична вартість енергетичного вугілля в тарифі на електроенергію, яку виробляють ТЕС, формується на основі біржових цін на вугілля в Європі (в портах Роттердам, Амстердам, Антверпен). У НКРЕКП заявляли, що така методика розрахунку повинна була усунути ручне регулювання цін, забезпечити незалежність від постачань із зони АТО і позбавити Україну від проблем з накопиченням достатньої кількості вугілля для проходження опалювального сезону.

Ця формула була розкритикована експертами, а також урядом. Зокрема, міністр енергетики Ігор Насалик сказав, що нове ціноутворення не розв'язало проблеми диверсифікації поставок вугілля, а голова Асоціації споживачів енергетики комунальних послуг Андрій Герус заявив, що завдяки новій формулі теплова генерація, значна частина якої перебуває в руках бізнесмена Ріната Ахметова, додатково заробила понад 10 мільярдів гривень.