Вихід "Енергоатому" на ринок дозволить знизити тарифи на світло на 30% / фото УНІАН

Можливість для державного підприємства "НАЕК "Енергоатом" продавати вироблену електроенергію на конкурентному ринку, замість зобов'язання 90% ресурсу продавати за заниженими цінами на аукціоні, дозволила б знизити вартість електроенергії для промислових споживачів в Україні щонайменше на 30%.

Читайте такожЕлектроенергія для промисловості з початку року подорожчала на третину - Герус

Про це під час круглого столу "Запуск оптового ринку електричної енергії: перші результати та виклики" заявив президент "Енергоатому" Юрій Недашковський.

Відео дня

"Так, за ці два тижні жодної кіловат-години не було продано на звичайних, за рамками ПСО, аукціонах, як це передбачено постановою уряду. Таким чином, промислові споживачі були відрізані від дешевої електроенергії. А вони могли б, за нашими розрахунками, в залежності від тарифу на послуги з розподілу в кожній області, отримувати для себе за ціною, щонайменше, на 30% дешевше", - сказав він.

За словами Недашковського, ситуація з покладанням на держкомпанію зобов'язання 90% електроенергії продавати на аукціоні порушує право "Енергоатому" на рівність при здійсненні продажу електроенергії на всіх сегментах ринку і не сприяє доступності самої дешевої атомної енергії для всіх категорій споживачів.

"Під тиском спекуляцій цін для промисловості, на "Енергоатом" додатково було покладено ще й зобов'язання продавати на спеціальних аукціонах за демпінговими, по суті, цінами електроенергію для компенсації технологічних втрат операторами системи розподілу та оператором системи передачі, а разом це близько 90% від загального обсягу відпущеної електроенергії. Значить на ринкових умовах "Енергоатом" може продавати тільки те, що залишилося - 10%", - пояснив глава держкомпанії.

Як повідомляв УНІАН, згідно з рішенням уряду від 12 червня про покладення спеціальних зобов'язань, "Енергоатом" має продавати не більше 90% своєї електроенергії за фіксованою ціною, а "Укргідроенерго" - не більше 35%.

1 липня в Україні запрацював новий ринок електроенергії відповідно до Закону "Про ринок електроенергії", який був прийнятий у квітні 2017 року. Цей закон передбачає запровадження конкурентних відносин на енергоринку і відповідає вимогам Третього енергетичного пакета.