Співпраця ЮУАЕС з "Westinghouse" дозволяє заощадити кошти і підвищити радіаційну безпеку

Під час візиту президента НАЕК "Енергоатом" Юрія Недашковського на ЮУАЕС окрему увагу було приділено стану впровадження палива Westinghouse на енергоблоках №2 та №3.

За словами заступника головного інженера ЮУАЕС з ядерної та радіаційної безпеки Олексія Арванінова, усі заплановані заходи виконуються. "У 2018 році вперше в Україні було здійснено пошук та вилучення негерметичного тепловиділяючого елементу з паливної касети. На цей час паливна збірка знаходиться в басейні витримки та чекає на завантаження до активної зони реактора енергоблоку №3 Южно-Української АЕС", - повідомив у доповіді про стан впровадження палива Westinghouse Олексій Арванінов. Зазначені роботи виконано за допомогою стенду інспекції та ремонту палива (СІРП). Його впровадження передбачено договором на поставку палива Westinghouse. У активній зоні реактора ВВЕР-1000 встановлено 163 тепловиділяючі збірки (ТВЗ). Кожна з них складається з 312 тепловиділяючих елементів (ТВЕЛів). Світовий досвід експлуатації показує, що щорічно через розгерметизацію ТВЕЛів у середньому одна-дві ТВЗ виходять з ладу і їх достроково вивантажують з реактора. Використання стенду дозволяє виявляти та вилучати негерметичні тепловиділяючі елементи. Після ремонту збірка знову зможе експлуатуватися в активній зоні до закінчення встановленого терміну. Вперше таку роботу було виконано у 2018 році фахівцями ВП ЮУАЕС та ВП "Атомремонтсервіс", на балансі якого перебуває СІРП, під час ППР на енергоблоці №3.

Очільник компанії "Енергоатом" Юрій Недашковський наголосив: "Як бачимо, співробітництво ЮУАЕС з компанією "Westinghouse" у сфері диверсифікації поставок палива дозволяє нам заощадити кошти та підвищити радіаційну безпеку".

Відео дня

Нагадаємо, у 2017 році з використанням СІРП вже були проведені дві інспекції паливних збірок, що дозволило заощадити близько 7,5 мільйона гривень. Наразі стенд СІРП доопрацьовується для використання його в роботі з ТВС-А.

Довідка. Южно-Українська АЕС – розташована на берегах Південного Бугу в місті Южноукраїнськ Миколаївської області та є відокремленим підрозділом ДП НАЕК "Енергоатом". Входить до складу Южно-Українського енергетичного комплексу.

До складу енергокомплексу входять: Южно-Українська АЕС (3 атомні енергоблоки ВВЕР-1000 сумарною потужністю 3000 МВт), Олександрівська ГЕС на річці Південний Буг (2 гідроагрегати, сумарна потужність 11,5 МВт) і Ташлицька ГАЕС (в експлуатацію введено першу чергу: 2 гідроагрегати загальною електричною потужністю в генераторному режимі 320 МВт, у стадії будівництва друга черга – гідроагрегат №3).