Ілюстрація / REUTERS

Золтан Горог готовий до вторгнення Росії. Агент з нерухомості в угорському місті Пакс встановив перед входом у свій офіс вивіски кирилицею. Він встановив порожні столи для персоналу, який збирається найняти, щойно бізнес піде вгору. Але напливу людей поки не відбулося. Через п’ять років після того, як уряд Угорщини підписав угоду з російською компанією «Росатом» на будівництво двох нових реакторів на старій атомній електростанції поблизу міста, масштабні роботи досі не почалися.

«Потрібно розуміти, що збудувати АЕС – це не так само просто, як, приміром, автомобільний завод», - сказав Горог Bloomberg, який готується розселяти інженерів, електриків і фізиків.

Читайте такожУкраїна купила ядерного палива на $69 мільйонів - більшу частину у Швеції

Відео дня

«Важко собі уявити навіть ті зміни, які наближаються», - додав він, усівшись за комп’ютер, щоб показати доступні для оренди квартири. Це житло надто дороге для місцевих жителів. Але воно чекає багатих гостей з Росії.

Більш заможні країни Європи, такі як Німеччина і Франція, кривляться від ідеї побудови нових реакторів через вартість таких проектів і ризиків для довкілля. Але для посткомуністичних країн проблема не у відсутності ядерного ентузіазму, а в тому, що їм бракує можливостей для побудови нових реакторів. В регіоні, де АЕС, збудовані ще в часи СРСР, досі використовуються, владі не вистачає часу і грошей. Експлуатаційний термін станцій от-от закінчиться. Зростання попиту і вимоги щодо скорочення викидів вуглекислого газу в атмосферу змушують уряди шукати можливостей будувати нові реактори. Крім того, Угорщина, Словаччина, Чехія, Румунія і Словенія також розглядають можливості розширити чи оновити наявні станції. Болгарія і Польща взагалі хочуть будувати нові АЕС.

Читайте такожFinancial Times: Гірка правда про Чорнобиль досі лежить в Україні й чекає уваги

Але ці плани часто стримуються високою вартістю будівельних робіт і складністю конструкторських вимог Євросоюзу. Таким чином, проекти в регіоні доводиться відкладати на щонайменше десятиліття. Нові реактори коштують в середньому 16,8 мільярда доларів. Але при цьому уряди можуть опинитися під тиском вимог пожвавити роботу.

«З точки зору вартості це не дуже вигідна технологія зараз. І цілком вірогідно, що вона такою ніколи вже й не стане», - каже аналітик з енергетичної політики Bloomberg Intelligence Роб Барнетт.

«Під великим питанням те, чи хочуть уряди, щоб ця технологія існувала і чи готові вони платити субсидії за те, щоб генерувати таким чином енергію», - додав він.

Найбільше вперед просунулася Словаччина, яка може приєднати новий реактор до системи електропостачання вже наступного року. Хоча процес побудови постійно натикався на затримки, протести з боку Австрії й  сварки через неправильне використання фінансування.

Більш типовий приклад – це Болгарія, яка досі не може знайти гроші на побудову другої АЕС у північному місті Белене. План спочатку розвалився разом з падінням комуністичного режиму в країні. Він коштував Софії майже чверть економіки. Польща, яка лишається найбільшим у Європі споживачем вугілля, тепер хоче збудувати свій перший реактор до 2033 року. Однак, уряд досі не схвалив виділення фінансування.

Читайте такожForbes: Аварія на Чорнобильській АЕС змінила ядерну енергетику назавжди

Угорщина зібрала більшу частину грошей з 12,5 мільярдів євро, необхідних збудувати нову станцію в Пакс відповідно до угоди від січня 2014 року. Ця угода стала ілюстрацією теплих стосунків між прем’єр-міністром Віктором Орбаном і російським президентом Володимиром Путіним. Росія, власне, фінансує 80% побудови реакторів для Угорщини. Москва виділила 10 мільярдів євро для Будапешта, які він потім повинен повернути з відсотками.

Однак, цієї суми все одно не вистачить, щоб почати процес втілення проекту. Знадобилося майже два роки, щоб ЄС схвалив будівництво реакторів. І ще два роки минуло після того. Уряд Угорщини не прямо, але звинувачує «Росатом» зриві планів. І оскільки запустити реактори у 2026 році, як було задумано, не вдасться, Будапешт намагається мовити Москву відкласти виплату боргу до тих пір, поки не почнеться генерування електроенергії. «Росатом» у всьому звинувачує ЄС і запевняє, що робота в Угорщині продовжиться влітку.

Будівництво атомних електростанцій – це найдорожчий варіант через цілі шари вимог до безпеки. Три найбільші ядерні аварії: на АЕС «Трі-Майл-Айленд» в США, на Чорнобильській АЕС в Україні й АЕС «Фукусіма» в Японії, — допомогли зміцнити наукові й технологічні вимоги до ядерної енергетики. У випадку Пакса в Угорщині було схвалено лише 3 тисячі з 6 тисяч необхідних дозволів.

«Один з уроків Чорнобиля в тому, що дуже важливо розглядати питання ядерної безпеки прозоро», - сказав директор з ядерної безпеки ЄБРР Бальтазар Лідауер.

Але попри всі ризики, ядерна енергетика користується підтримкою більшістю населення, особливо в містах, які найближче розташовані до АЕС і де населення здебільшого працює на цих станціях.