«Турецький потік» стає об'єктивною реальністю / фото gazprom.ru

Введення в експлуатацію обхідного російського газопроводу «Турецький потік» для України означає майже повну зупинку транзиту по південному напрямку до Туреччини, але значно більший ризик це несе для країн Південної Європи та Молдови, які отримують газ лише через Україну й не мають іншого способу отримати блакитне паливо.

Читайте такожУ МЗС Польщі заявили, що співпраця Німеччини і РФ щодо "Північного потоку-2" нагадує пакт Ріббентропа-Молотова

Про це на своїй сторінці в Facebook повідомив директор компанії «Оператор ГТС України» Сергій Макогон.

Відео дня

«Для України реалізація цього проекту («Турецький потік» - УНІАН) призведе до майже повної зупинки транзиту по південному напрямку до Туреччини й, відповідно, до зниження транзитної виручки. Але значно більші ризики виникають для країн Південної Європи та Молдови, які історично отримували газ через Україну, а нові газопроводи ще не готові», - написав він.

За словами Макогона, в цій ситуації Україна повинна мінімізувати свої ризики, а також шукати способи використання існуючої інфраструктури української ГТС у новій реальності.

«На жаль, «Турецький потік» стає об'єктивною реальністю. В цьому проекті немає ніякого економічного сенсу, але в останні роки вже ніхто й не шукає сенсу в проектах «Газпрому», - зазначив він.

Як повідомляв УНІАН, 27 серпня президент Росії Володимир Путін оголосив, що до кінця року почнуться поставки газу по «Турецькому потоку» в обхід України, роботи йдуть «за графіком».

Довідка УНІАН. «Турецький потік» - проект газопроводу з Росії до Туреччини через Чорне море й далі до кордону Туреччини із суміжними країнами. Планується, що по першій нитці транспортуватиметься газ для турецького ринку, по другий - до країн Південної та Південно-Східної Європи. Потужність кожної нитки - 15,75 млрд куб. м газу на рік. Будівництво морської ділянки «Турецького потоку» почалося 7 травня 2017 року. За даними «Газпрому», обидві нитки газопроводу планувалося ввести в експлуатацію до кінця 2019 року.