Ілюстрація REUTERS

Газотранспортні системи України і Словаччини готові забезпечити поставки в Європу російського газу замість газопроводу OPAL, доступ до потужностей якого був обмежений.

Читайте також"Газпром" скоротив прокачування газу через OPAL на вимогу суду ЄС

Про це на своїй сторінці у Facebook написав голова правління «Нафтогазу України» Андрій Коболєв.

Відео дня

«Якщо «Газпром» хоче продовжувати доставляти ці обсяги газу туди ж, куди вони йшли через OPAL, але коротшим шляхом, українська і словацька газотранспортні системи з легкістю з цим впораються. Як робили це до того, як «Газпром» отримав монопольний доступ до OPAL», - написав він.

«Ми раді, що Європейський суд визнав важливість принципу солідарності, а німецький регулятор оперативно відреагував на рішення суду ... Добре, що суд відновив справедливість і захистив конкуренцію. І все ж, краще взагалі не створювати можливості для зловживань», - додав він.

Як повідомляв УНІАН, німецький оператор OPAL Gastransport GmbH & Co газопроводу OPAL, яким газ надходить з «Північного потоку» на ринки Центральної Європи, заявив про обмеження доступу до потужностей газопроводу з 14 вересня згідно з рішенням Європейського суду.

Раніше, Європейський суд загальної юрисдикції скасував розширений доступ російського «Газпрому» до газопроводу OPAL.

Німецький газопровід OPAL, побудований у 2011 році, є сухопутним продовженням газопроводу «Північний потік-1», який постачає газ з Росії до країн ЄС. Загальна протяжність газопроводу становить 470 км, а потужність - 36,5 млрд кубометрів газу на рік.