В Україні опалення житлових будинків стартувало в 13 областях / фото УНІАН

Україна заходить у зиму з рекордними за останні 10 років запасами газу - 21,6 мільярда кубів газу, а влада запевняє, що ми готові до опалювального сезону.

УНІАН розбирався, чи будуть теплими батареї в усіх українських домівках, де чекати можливих проблем, а головне - скільки доведеться викласти за комунальні послуги.

Коли включать опалення

В Україні опалення житлових будинків стартувало в 13 областях, а об'єкти соціальної сфери – школи, дитячі садки, лікарні - почали опалюватися в Києві та 23 областях.

Відео дня

При цьому, у Житомирській, Івано-Франківській, Кіровоградській, Полтавській, Сумській, Харківській, Черкаській, Чернігівській областях і Києві понад 50% таких об'єктів підключені до опалення.

Опалювальний сезон не розпочався ще в Херсонській, Чернівецькій, Львівській та Волинській областях.

Опалювальний сезон почався у 23 областях України / фото Мінрегіон

У столиці опалювальний сезон стартує 25 жовтня і за 10 днів "Київтеплоенерго" обіцяє включити батареї у всіх будинках. Школи і дитячі сади до опалення почали підключати ще 30 вересня і 90% таких об'єктів вже підключені.

Читайте такожУкраїнцям уріжуть субсидії: Кабмін прокоментував своє рішення

За словами заступника голови Київської міської держадміністрації Петра Пантелєєва, це найпізніший пуск тепла в Києві за останні роки. «За цей час кияни заощадили 130 млн грн, якщо порівнювати з запуском тепла 15 жовтня, як минулого року", - підкреслив він.

Віце-мер Одеси Анатолій Орловський повідомив, що опалювальний сезон у місті розпочнеться з 1 листопада. У Запоріжжі опалювальний сезон стартує 28 жовтня, повідомила прес-служба мерії. У Харкові опалювальний сезон розпочався ще 15 жовтня.

Нагадаємо, рішення про початок опалювального сезону в окремому населеному пункті повинно прийматися місцевою владою. Якщо протягом трьох днів поспіль середньодобова температура опускається нижче +8 градусів, то опалення повинно включатися. Наприклад, у Львові опалювальний сезон розпочався 7 жовтня. Тоді почали вмикати опалення у всіх школах, садочках, лікарнях і поліклініках. Але вже 11 жовтня його зупинили. Причина такого рішення — потепління. Температура повітря піднялася до +20 градусів.

За словами прем'єр-міністра Олексія Гончарука, «може бути таке, що десь опалення включили, а десь немає, тому що десь температура вища, а десь - нижча. Десь може бути лад в день-два через те, що органам для прийняття рішення необхідний якийсь незначний час».

Де в Україні можуть виникнути проблеми з опаленням

Гончарук допускає аварійні та позаштатні ситуації / фото УНІАН

Прем'єр-міністр Гончарук заявив, що опалювальний сезон 2019/2020 років почнеться без проблем у всіх містах країни, крім Сміли та Нового Роздолу. За його словами, це пов'язано з тим, що опалення в цих містах здійснювали приватні компанії, які своїми діями створили критичні ситуації, на вирішення яких потрібен певний час.

Міністр розвитку територій повідомив, що ситуацію з відсутністю опалення в місті Новий Розділ розглядають як можливу техногенну катастрофу регіонального рівня.

Міський голова Нового Роздолу на Львівщині та його заступник подали у відставку через критичну ситуацію з початком опалювального сезону.

Також Гончарук допускає, що аварійні та позаштатні ситуації на інфраструктурних об'єктах протягом опалювального сезону будуть повторюватися через їх сильну зношеність.

«В Україні традиційно дуже зношена інфраструктура, тому ми очікуємо, що ситуація з аваріями, позаштатні ситуації в різних містах будуть повторюватися. Кожен місто готове до опалювального сезону по-своєму. Тобто ситуації в різних містах різні, і роль місцевого самоврядування дуже висока», - сказав він.

При цьому він заспокоїв, що запаси газу в українських сховищах дозволяють забезпечити населення теплом в опалювальному періоді у разі припинення з 1 січня транзиту природного газу з Росії до Європи через територію України. Але додав, що через особливості роботи газотранспортної системи можуть виникнути тимчасові проблеми в деяких містах, до вирішення яких уряд готується заздалегідь.

У свою чергу «Нафтогаз» закликає виробників теплової енергії як можна швидше, до настання холодів, підписати договори на постачання природного газу в опалювальному сезоні 2019-2020 років.

У компанії підкреслюють, що від своєчасного підписання договорів з «Нафтогазом» і включення виробників теплової енергії до Реєстру споживачів залежить своєчасний початок опалювального сезону в Україні та подача тепла в оселі одночасно з настанням холодів.

Скільки платитиммемо за тепло: тарифи на опалення

Кабмін поки не планує підвищувати тарифи на опалення / фото УНІАН

Прем'єр-міністр запевняє, що Кабмін найближчим часом не планує підвищувати тарифи для домогосподарств на опалення.

"Єдине, що я можу точно сказати, що сьогодні ніякі рішення щодо підвищення тарифів не приймалися, і уряд не планує найближчим часом робити щось таке, щоб підвищилися тарифи", - сказав Гончарук.

Нагадаємо, в Україні з 1 січня 2019 року підвищилися тарифи на тепло для населення у зв'язку з підвищенням вартості природного газу з 1 листопада 2018 року на 23,5%. Зокрема, середній тариф для населення на тепло і гарячу воду з 1 січня 2019 року становив 1200 гривень за 1 Гкал. 26 червня уряд прийняв рішення про обмеження тарифу на теплопостачання в Україні на рівні 1400 гривень за Гкал за наявності лічильника і 35 гривень за квадратний метр - без лічильника.

За даними «Нафтогазу», жовтнева ціна на природний газ для потреб населення та інших споживачів, що отримують газ на регульованих умовах, становитиме 4 272,76 грн за тис. куб. м (без урахування ПДВ, націнки газзбутів і витрат на транспортування), що на 32% нижче, ніж у квітні цього року.

Порівняно з попереднім місяцем ціна на газ для потреб населення в жовтні знизилася на 4,9%.

Додамо, що ціна газу в різних регіонах України залежить, зокрема, від тарифу на розподіл, який встановлює НКРЕКП, і від націнки, яку встановлює кожен газзбут самостійно. Різниця в остаточній ціні газу для населення залежно від регіону може становити майже 10%.

Водночас у "Нафтогазі" попередили, що з завершенням теплої пори року очікується підвищення попиту на газ і можливе зростання цін на нього - як на європейському ринку, так і в Україні.

Відповідно до постанови Кабінету міністрів України, з червня «Нафтогаз» зобов'язаний продавати для населення газ за ціною, яка є найнижчою на одному з чотирьох майданчиків - ціна для комерційних споживачів за минулий місяць, дані Міністерства економічного розвитку і торгівлі про середню митну вартість газу за минулий місяць, середньозважена ціна на Українській енергетичній біржі і ціна за урядовою постановою №867 від 19 жовтня 2018 року. Компанія зобов'язана вибирати з них найнижчу.

Додамо також, що в житлових будинках, де немає встановленого приладу обліку тепла, тариф буде рахуватися з нормативного споживання та з урахуванням температурного коефіцієнта, в той час як в будинках з лічильниками – за фактичним споживанням.

Нагадаємо, на початку жовтня голова «Нафтогазу» Андрій Коболєв був здивований рішеннями влади в регіонах включити опалення в теплу погоду і вважає це банальним витягуванням коштів з кишень споживачів.

«Читаю переможні реляції про дострокове підключення опалення в 17 областях України. І хочу висловити свою думку з цього приводу: люди, які прийняли таке рішення - місцева влада, точно розуміють, що вони роблять. Питання - як швидко зрозуміють споживачі, що весь цей «бенкет» буде за їхній рахунок? Кожен додатковий день роботи батареї при +17 за вікном є банальним витягуванням коштів з їхніх кишень», - написав він.

Як повідомляв УНІАН, запаси газу в українських підземних сховищах досягли 21,6 млрд куб. м, що на 4,5 млрд куб. м перевищує минулорічний показник на ту ж дату. Такі запаси газу в сховищах є рекордними за останні 10 років і гарантують стабільне проходження опалювального сезону.

Для забезпечення стабільного проходження осінньо-зимового сезону 2019/2020 років Україні необхідно було накопичити в ПСГ не менше 20 млрд куб. м газу.

До початку опалювального сезону 2018-2019 років наша країна накопичила в підземних сховищах 17,2 млрд кубометрів газу, що є рекордним показником за останні шість років.