Ілюстрація REUTERS

Міністерство енергетики та захисту навколишнього середовища визначає пріоритетним завданням найближчим часом ліквідувати збиткові державні шахти, зайнятися перепрофілюванням гірників і створити для них інші робочі місця.

Читайте такожПройдемо зиму без проблем: Україна накопичила рекордні з 2015 року запаси вугілля

Про це заявив глава Міністерства енергетики та захисту навколишнього середовища Олексій Оржель під час презентації головних досягнень роботи міністерства за 2 місяці, а також планів роботи до кінця 2019 року і на наступні кілька років.

Відео дня

«На сьогодні розробляється комплексна програма, прописано все по днях, яка відпрацьовується з кожним суб'єктом. На жаль, будуть ті шахти - і у нас вони є в графіку, - які не матимуть перспектив, які мають бути ліквідовані», - сказав він.

За словами Оржеля, в Україні є шахти, що ліквідуються 18 років.

«Ми повинні знайти людям нову роботу і нові можливості для життя. Ми будемо намагатися перепрофілювати людей. Вже є певні домовленості. Сподіваюся, що вже в грудні разом з Світовим банком, у якого є світовий досвід реформування вугільної галузі, почнемо реформу», - повідомив він.

Міністр зазначив, що 3 млн тонн вугілля, які дає державна вугільна галузь, не відповідають тим витратам, які зараз несе держбюджет для компенсації заробітних плат.

«Державна вугільна галузь - збиткова галузь. 32 тисячі осіб працюють у галузі, з сім'ями близько 200 тисяч осіб, проблеми яких ми маємо вирішити. Ми повинні визначити на рівні аудиту і побудувати логіку, коли ці об'єкти державної власності можуть бути приватизовані, віддані в оренду під жорсткі інвестиційні зобов'язання», - наголосив він.

Як повідомляв УНІАН, у жовтні Міністерство енергетики та захисту навколишнього середовища заявило про пошук механізмів виведення вугільної галузі країни зі збиткового стану, в якому вона перебуває понад десять років.

Також у відомстві почали проводити аудит ефективності роботи всіх державних шахт.

11 листопада президент України Володимир Зеленський підписав зміни до закону про державний бюджет на 2019 рік, що передбачають погашення заборгованості на виплату зарплат шахтарям ще на 1 млрд грн.