Ілюстрація REUTERS

Наприкінці минулого тижня ціни газу на європейських хабах збільшилися на 4,3%. Це рекордний показник за останні сім місяців, зазначають аналітики Української енергетичної біржі.

Читайте такожОржель розповів, від чого залежать прямі поставки російського газу до України

Зростання цін на газ на європейському ринку, звідки Україна імпортує газ, зумовлене прогнозами похолодання на початку грудня, а також перебоями в постачаннях з Норвегії через позапланові відключення на деяких родовищах, в тому числі і на найбільшому родовищі країни — Troll, пише liga.net.

Відео дня

Крім того, відзначають аналітики, однією з головних причин подорожчання є те, що Європа збільшила споживання газу на 20% порівняно з минулим роком. Споживання газу збільшилося, особливо у виробництві електроенергії. Вироблення електроенергії на газовому паливі стало більш конкурентоспроможним.

"Сховища газу в 2019 році в ЄС були заповненні на 73% від усього об'єму, що є найвищим показником за останні вісім років. Це було заплановано ЄС, оскільки між Україною і Росією в 2019 році закінчується термін контракту ГТС, і залишається відкрите питання про продовження контракту на транспортування газу європейським споживачам, тарифів на транзит газу та обсягів", - наголошується в повідомленні Української енергетичної біржі.

Аналітики відзначають, що, прогнозуючи очікувану вартість природного газу, учасники торгів на УЕБ завжди орієнтуються на тенденції на європейських хабах і очікуванні внутрішнього ринку.

"Перший тиждень грудня починається зі зниження цін на хабах до рівня початку попереднього тижня, тому на внутрішньому ринку ми очікуємо стабілізації цін", - прогнозують аналітики КЕБ.

Нагадаємо, 28 листопада у Відні пройшла двостороння зустріч між Україною і Росією щодо укладення нового контракту на транзит газу. У ній взяли участь міністри енергетики двох країн, а також керівники Нафтогазу і Газпрому. Ця зустріч ніяк не анонсувалася, а на 29 листопада, було заплановано тристоронні консультації за участю Єврокомісії, однак вони не відбулися.

18 листопада Газпром направив Нафтогазу офіційну пропозицію з транзитним контрактом, в якому пропонує продовжити його на рік в обмін на відмову від взаємних судових претензій. Міністр енергетики України Олексій Оржель назвав цю пропозицію неприйнятною для України. У Нафтогазі на пропозицію відповіли, що новий контракт необхідно обговорювати в тристоронньому форматі за участю Єврокомісії.

Діючий транзитний контракт закінчується 31 грудня 2019 року. Дедлайн щодо укладення нового довгострокового договору - 13 грудня.