Газпром / eer.ru

«Газпром» не очікував, що НАК «Нафтогаз України» вдасться за короткий час налагодити реверсні постачання газу з ЄС, що призвело до різкого падіння частки російського газового гіганта на українському ринку.

Таку думку на прес-конференції в Києві висловив депутат Держдуми РФ, екс-віце-президент нафтової компанії «ЮКОС» Ілля Пономарьов.

Читайте такожУкраїна щомісяця отримує понад $100 мільйонів за транзит російського газу

Відео дня

«Успіхи України на шляху до енергетичної незалежності насправді дуже високі. Ніхто в Москві не очікував, що вдасться настільки швидко реалізувати програму з переорієнтації на постачання газу реверсом з Європи, хоча це газ того ж «Газпрому». Але «Газпром» реально поставлено в ситуацію цугцвангу, коли він нічого з цим зробити не може, тому що перша спроба задушити ці поставки через Словаччину ні до чого не призвела», - сказав Пономарьов.

На думку російського політика, дії «Газпрому», продиктовані Кремлем, спрямовані на обмеження постачань газу європейським клієнтам, щоб не допустити імпорт «блакитного палива» з ЄС в Україну, надають негативний вплив на економіку Росії.

«Загальний обсяг поставок «Газпрому» в Європу скорочується. Я вважаю, те, що робить путінська влада з точки зору довгострокових інтересів Росії – це просто злочин», - підкреслив Пономарьов.

У той же час, присутній на прес-конференції колишній уповноважений президента України з питань енергетичної безпеки Богдан Соколовський зазначив недостатні зусилля уряду щодо розширення реверсних поставок газу з ЄС.

«Якби у нас був великий реверс (газу зі Словаччини – УНІАН), то можна було показати дулю в кишені «Газпрому», і говорити з ним зовсім іншою мовою», - сказав Соколовський, додавши, що на сьогоднішній день технічні можливості імпорту природного газу з ЄС не дозволяють Україні повністю відмовитися від послуг «Газпрому».

Читайте також «Газпром» втратив сотні мільйонів євро через затримку будівництва «Турецького потоку»

Як раніше повідомляв УНІАН, наприкінці квітня 2015 року Кабінет міністрів доручив найбільшому державному енергохолдингу «Нафтогаз України» поточного року імпортувати з одного джерела не більше 50% від загального обсягу природного газу.

У 2014 році імпорт газу з Російської Федерації скоротився порівняно з 2013 роком на 44% - до 14,5 млрд кубометрів, тоді як його поставки з ЄС зросли вдвічі - до 5,1 млрд кубометрів.

Україна в період з 1 по 13 травня імпортувала 304 млн кубометрів газу, що вдвічі менше аналогічного квітневого показника, коли обсяг імпорту з 1 по 15 квітня склав 593 млн кубометрів. При цьому обсяг імпорту газу з РФ за перші два тижні травня склав 250,1 млн кубометрів.