Ілюстрація REUTERS

ТОВ "Оператор ГТС України" (ОГТСУ) й оператор словацької газотранспортної системи Eustream підписали технічний договір про взаємодію (interconnection agreement). Про це повідомляє прес-служба ОГТСУ.

Читайте такожКоболєв підрахував, скільки газу Росія прокачає через Україну наступного року

Згідно з цим договором, оператори домовилися про взаємодію за європейськими правилами з 1 січня 2020 року в точках Будінце та Ужгород-Вельки Капушани.

Відео дня

Зазначається, що таким чином український оператор ГТС підписав угоди зі всіма суміжними операторами, а саме – Польщі, Угорщини, Румунії, Молдови, Словаччини та Росії.

“Наразі створено всі необхідні технічні та правові підстави для успішного старту роботи незалежного Оператора ГТС України та для безперервного продовження транзиту газу через українську ГТС з Російської Федерації до європейських країн з 1 січня 2020 року”, - йдеться в повідомленні.

Також зазначається, що договір про взаємодію суміжних операторів ОГТСУ та «Газпрому» входив до пакету угод, необхідних для продовження транзиту газу територією України до 2025 року. Відповідно «Нафтогаз» підписав з «Газпромом» мирову угоду та договір про організацію транзиту на 5 років.

У прес-службі нагадали, що раніше оператор української ГТС не міг почати працювати з “Газпромом” та іншими сусідніми операторами за стандартними європейськими правилами. Така можливість була заблокована довгостроковим транзитним контрактом між НАК «Нафтогаз України» і “Газпромом”, чинність якого завершується 1 січня 2020 року.

Як повідомляв УНІАН, 30 грудня Україна і Росія підписали новий контракт на транзит газу до Європи строком на п'ять років, згідно з яким оператор російської газотранспортної системи «Газпром» має прокачати через Україну мінімальний обсяг газу у 65 млрд куб. у перший рік і по 40 млрд куб - у наступні 4 роки.

Також 30 грудня Україна і "Газпром" підписали мирову угоду, відповідно до якої наша країна відмовляється від штрафу у розмірі близько 7,4 млрд доларів, що наклав на російську компанію Антимонопольний комітет України.

Сьогодні, 31 грудня, голова правління «Нафтогазу» Андрій Коболєв заявив, що Україна за п’ять років отримає від транзиту російського газу мінімум 7,2 млрд дол.