Ілюстрація REUTERS

Москва пішла на поступки Мінську, погодившись збільшити знижку на російську нафту для НПЗ Білорусі, проте інтерес Белнефтехима до сировини з РФ помітно зменшився в умовах падіння світових котирувань.

Читайте такожРосія може недорахуватися до $40 мільярдів через дешеву нафту

Про це сказали Рейтер три джерела в галузі.

Відео дня

За їх словами, ціна російської нафти для Белнефтехима скоротиться на $12 за тонну, як спочатку вимагала білоруська сторона. Таким чином, знижка до формули ціни зросте до $15,7 за тонну з $3,7 за тонну.

Раніше президент Білорусі Олександр Лукашенко заявив, що РФ погодила білоруські пропозиції щодо умов поставки нафти, повідомило агентство Белта.

Між тим обвал світових котирувань розширив можливості для поставок у Білорусь альтернативних сортів нафти, а також може стати причиною скорочення завантаження НПЗ за низьких цін на нафтопродукти, говорять трейдери.

Джерела Рейтер сказали, що компанії РФ готові почати експорт нафти в Білорусь з 1 квітня в повному обсязі.

“Ми готові постачати, але питання, скільки вони візьмуть. Зараз нікому багато нафти не потрібно, оскільки продукти нікуди дівати. А у них ще й плани щодо морських закупівель", - відзначило джерело в одній з нафтокомпаній РФ.

Міненерго РФ і Белнефтехим не відповіли на запит Рейтер про коментарі.

Залишившись з початку року без основних обсягів російської нафти, Белнефтехим активно нарощував імпорт альтернативної сировини.

Ціни на нафту впали до мінімуму з 2003 року на тлі падіння попиту, викликаного пандемією коронавірусу, а також несподіваною ціновою війною, яка розгорнулася між Росією і Саудівською Аравією.

Віце-президент Білорусі Дмитро Крутий сказав у понеділок журналістам, що "треба технічні можливості заводів оцінити", перш ніж визначити їх рівень завантаження на майбутній квартал.

Згідно з графіком експорту і транзиту нафти з РФ на перший та другий квартали (5,87 і 5,84 мільйона тонн відповідно), російські постачальники готові забезпечити Білорусь 24 мільйонами тонн нафти у порівнянні з 18 мільйонами тонн у 2019 році.

Але учасники ринку сумніваються, що Белнефтехим збереже закупівлі російської нафти навіть на рівні минулого року.

“Ціни на пальне на внутрішньому ринку (Білорусі) не змінилися, а нафта різко подешевшала. Їм зараз майже немає різниці, що і звідки купувати", - сказав джерело Рейтер.