Ілюстрація / REUTERS

Услід за історичним зниженням вартості північноамериканської нафти марки West Texas Intermediate (WTI) ціна на європейську нафту еталонної марки Brent теж істотно просіла. Під час торгів ввечері у вівторок, 21 квітня, вартість червневого ф'ючерса на нафту WTI опускалася до позначки нижче 10 доларів США за барель, втративши таким чином за день більше половини вартості.

Про це повідомляють онлайн-графіки агентства Bloomberg.

Червневі контракти на WTI торгуються на рівні 17 доларів за барель. Однак в один момент ціни на них впали до менше 7 доларів за барель. Як повідомлялося, 20 квітня ціна травневого ф'ючерса нафти WTI вперше за всю історію торгів стала від'ємною. До цього призвів різкий спад обсягів попиту на чорне золото вкупі з технічними особливостями торгів - закриттям травневих ф'ючерсів у вівторок ввечері. Щодо вартості європейської еталонної марки Brent, то вартість червневого ф'ючерса на торгах 21 квітня опускалася до позначки 18,10 долара за барель, що на понад 25 відсотків нижче, ніж днем раніше.

Відео дня

Ситуація на нафтовому ринку залишається неспокійною через істотне перевищення обсягів пропозиції сировини над попитом. Останній суттєво просів унаслідок пандемії коронавірусу та вжитих обмежувальних заходів у багатьох країнах. Вже невдовзі нафтосховища в багатьох країнах будуть заповнені вщерть й поки що виходу із ситуації не видно. Оголошене провідними нафтовидобувними країнами істотне скорочення обсягів видобутку нафти не зможе компенсувати нинішній перекіс між низьким попитом та надлишком пропозиції, застерігають аналітики.

Читайте такожІсторичне падіння цін на нафту: як вплине дешеве "чорне золото" на світ і Україну

Нагадаємо, 6 березня Росія та Організація країн-експортерів нафти (ОПЕК) не змогли подовжити угоду про скорочення видобутку нафти. Після цього ціни на нафту рекордно впали, за чим стався обвал рубля. Також це вплинуло на світові ринки, де одразу ж почався масштабний обвал.

12 квітня члени організації найбільших експортерів нафти ОПЕК+, куди входить Саудівська Аравія, домовилися з Росією про зниження видобутку на 9,7 млн ​​барелів на день. Це зроблять для того, щоб ціни знову пішли вгору після стрімкого здешевшання нафти майже вдвічі. Ключовою перешкодою для досягнення фінальної угоди була позиція Мексики, яка не хотіла брати на себе пропорційно такі ж зобов'язання, як і 22 інші нафтовидобувні країни.

Під час торгів 20 квітня американська нафта WTI різко дешевшала і її вартість спочатку впала до одного долара, потім - до нуля, далі - ціна стала від'ємною, потім здорожчала до 22-35 центів за барель. Після того на лондонській біржі ICE стався різкий обвал вартості на понад 300% і ціна стала мінус 40 доларів за барель.