Держсекретар США закликав припинити будівництво "Північного потоку-2" / REUTERS

Державний секретар США Ентоні Блінкен закликав компанії-учасниці будівництва російського газопроводу "Північний потік-2" негайно припинити роботи з прокладання труб і пригрозив санкціями.

Читайте такожЄС може обмежити прокачування газу в обхід України

Про це сказано в заяві Державного департаменту США.

Відео дня

"Як ясно дали зрозуміти кілька адміністрацій США, цей трубопровід є російським геополітичним проектом, спрямованим на поділ Європи та ослаблення європейської енергетичної безпеки. Законодавство про санкції, прийняте Конгресом у 2019 році та розширене у 2020 році, користується значною підтримкою двопартійної більшості в Конгресі", - сказано в заяві.

За словами Блінкена, адміністрація Байдена має намір дотримуватися дотримання цього законодавства. Тому компанії, що беруть участь у будівництві "Північний потік-2", можуть опинитися під санкціями США.

"Департамент повторює своє попередження про те, що будь-яка особа, яка бере участь у будівництві трубопроводу "Північний потік-2", ризикує опинитися під санкціями США і повинна негайно припинити роботи на трубопроводі", - сказано в повідомленні.

Що цьому передувало

  • Раніше віце-президент Європейської комісії Франц Тіммерманс заявив, що Європі не потрібен газопровід "Північний потік-2".
  • Президент України Володимир Зеленський назвав російський газопровід "Північний потік-2" пасткою для країн всієї Європи.

Довідка УНІАН

  • Засновником компанії Nord Stream 2 AG є російський "Газпром". Фінансування проекту здійснюють європейські компанії - французька Engie, австрійська OMV, британсько-Нідерландська Shell, німецькі Uniper і Wintershall. Газопровід "Північний потік-2" побудований вже більш ніж на 90%.
  • США ввели проти "Північного потоку-2" низку санкцій й неодноразово закликали європейських союзників і приватні компанії припинити роботи з будівництва газопроводу.
  • 7 січня 2021 року в Німеччині заснували фонд з підтримки добудови " Північного потоку-2".
  • 18 компаній вже відмовилися від участі в проекті зі спорудження газопроводу "Північний потік-2" або планують це зробити через загрозу потрапити під санкції.
  • 6 лютого компанія Nord Stream 2 AG заявила про продовження робіт з прокладання труб для газопроводу.