САП скерувала до суду пеший епізод "Роттердам+" \ фото УНІАН

Прокурори Спеціалізованої антикорупційної прокуратури (САП) скерували до суду перший епізод так званої справи "Роттердам+".

Як повідомляє прес-служба САП, до суду скеровано обвинувальний акт щодо шести осіб у справі. Зазначається, що серед обвинувачених: голова Національної комісії, що здійснює регулювання у сфері енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП), один з членів комісії, начальник відділу та керівник управління НКРЕКП, а також заступник комерційного директора та директор департаменту однієї з приватних компаній. Всі посади вказані на момент вчинення злочину.

За оцінкою слідства, запроваджена формула призвела до завдання протягом 2016-2017 років 19,357 млрд грн збитків споживачам електроенергії.

Відео дня

Тож прокурор також заявив цивільний позов про відшкодування шкоди, завданої кримінальним правопорушенням державі, на суму 19,357 млрд грн.

Зазначається, що дії всіх осіб кваліфіковано за ознаками злочину, передбаченого ч. 2 ст. 364 Кримінального кодексу. Представникам приватних компаній інкримінують пособництво у цьому злочині.

На сьогодні досудове розслідування у справі закінчено. Обвинувальний акт скеровано до ВАКС для розгляду по суті.

У компанії ДТЕК заявили, що найвищий антикорупцинний суд України 21 вересня 2021 року підтвердив законність та обґрунтованість закриття так званої справи "Роттердам+".

"Це рішення підтверджено апеляційною інстанцією і набуло законної сили. У компанії ДТЕК немає жодних підстав сумніватися в об'єктивності та справедливості цього рішення суду. Усі процесуальні терміни в рамках даного кримінального провадження давно минули. Ці факти підтверджені судовим рішенням. Законність дій НАБУ та САП направити справу до суду викликає обґрунтовані сумніви. ДТЕК докладе всіх зусиль для захисту честі та репутації компанії та своїх співробітників. Компанія ДТЕК завжди та послідовно підтримувала імплементацію в Україні прозорих європейських правил ціноутворення на придатний газ, вугілля та електричну енергію", - сказано у заяві компанії.

Справа "Роттердам+": деталі

8 серпня 2019 року детективи НАБУ повідомили про підозру шістьом особам, причетним до запровадження так званої формули "Роттердам+", у вчиненні дій, в результаті яких споживачам електроенергії було завдано збитків на суму 18,87 млрд грн.

За даними НАБУ, серед підозрюваних – колишній голова Нацкомісії, що здійснює регулювання у сферах енергетики і комунальних послуг (НКРЕКП), Дмитро Вовк та екс-заступник начальника управління енергоринку НКРЕКП Володимир Бутовський.

Дії всіх шістьох осіб кваліфіковано за ч. 2 ст. 364 Кримінального кодексу ("зловживання службовим становищем"), а представникам приватних компаній інкримінують пособництво. Вовка оголошено у міжнародний розшук.

У листопаді 2019 року ВАКС заочно арештував Вовка та Бутовського, який також переховується від слідства.

З того часу декілька разів у цьому резонансному провадженні ухвалювались рішення про закриття.

22 вересня 2022 року керівник Спеціалізованої антикорупційної прокуратури Олександр Клименко вкотре скасував постанову про закриття справи "Роттердам+" як незаконної та необґрунтованої.

Одночасно з цим глава САП повністю змінив групу прокурорів у цій справі.

26 жовтня НАБУ та САП повідомили про підозру 15 особам у справі "Роттердам+".

Вас також можуть зацікавити новини: