Практично відразу після того, як американське видання Axios повідомило про те, що адміністрація Байдена не буде запроваджувати санкції проти компанії Nord Stream 2 AG, яка контролює будівництво російського трубопроводу Північний потік-2 до Німеччини, з'явилося повідомлення про розмову держсекретаря США Ентоні Блінкена з главою німецького МЗС Гайко Маасом, під час якої Блінкен заявив, що Вашингтон, як і раніше, буде протидіяти процесам завершення будівництва ПП-2. Однак тут немає двозначності та різночитань: Штати справді не заважатимуть добудувати Північний потік-2.

Що ж стосується України, то для неї вся ця історія – суворий урок, і наслідки будуть тяжкими

Така системна політика демократа Байдена: він від початку не збирався зупиняти будівництво цього трубопроводу. Завершенню цього проекту зміг перешкоджати тільки Трамп, діючи в інтересах США. А Байден прозоро натякає і дає зрозуміти, що, в принципі, він готовий піти на поступки в цьому питанні.

Відео дня

При цьому не має ніякого значення те, що Блінкен вкотре подзвонив главі німецького МЗС і вкотре заявив, що США проти ПП-2. Німці судять не за словами, а за справами: вони прекрасно бачать, що Штати за Байдена не запроваджують санкції, хоча вже давно могли це зробити.

Швидше за все, існують домовленості про певні поступки з боку Вашингтона Росії та Німеччини. І це виглядає особливо смішно на тлі грізних заяв американської сторони про те, що за хакерською атакою на найбільший нафтопровід в США Colonial стоїть саме Росія…

Так що будівництво Північного потоку-2 триває і, схоже, буде завершено – і все це заради міфічної Атлантичної єдності, про який Штати продзижчали всім вуха.

Американські демократи за своїми переконаннями завжди були більш "лівими", ніж республіканці, і прагнули ні з ким не сваритися. Так, наприклад, війна Росії проти Грузії не завадила Обамі "перезавантажити" відносини між Вашингтоном і Москвою. А адміністрація Байдена продовжує цю недобру традицію підтримки агресивних дій Росії.

Великий німецький бізнес налаштований на те, щоб Північний потік-2 був добудований і запрацював, тому представники цього бізнесу просто куплять політиків

Втім, головний, на мій погляд, мотив адміністрації Байдена – спроба уникнути сварок з Німеччиною. Однак тут "у комплекті" з Німеччиною йде і Росія. Хоча щодо Росії цей крок може бути розцінений як стратегічне стримування її Штатами та перешкоджання її зближенню з Китаєм, тобто США тут більше грають проти Китаю.

Що ж стосується України, то для неї вся ця історія – суворий урок, і наслідки будуть тяжкими. Північний потік-2 небезпечний для України з багатьох міркувань. А ось Німеччині він вигідний, оскільки вона домагається зниження ціни на газ для себе, тобто об'єктивно захищає свої національні інтереси. Україна ж після всього повинна зрозуміти, що потрібно менше слухати маячню, яку несе Захід, і керуватися власними національними інтересами.

Які конкретно проблеми для України все це створить – подивимося. Адже завершення ПП-2 – це не такий вже і швидкий процес: трубопровід ще потрібно запустити, протестувати та ввести в експлуатацію, і на все це ще піде час. Однак, ми можемо бути впевнені, що втрати нас чекають істотні – приблизно 20 мільярдів доларів на рік.

Також гостро постане питання про те, що робити з інфраструктурою, тобто з нашою трубою – викопувати, демонтувати? Адже без газу вона просто не зможе працювати…

Слід також зазначити, що не варто сподіватися, що до влади у Німеччині прийдуть "зелені" і зупинять ПП-2. Великий німецький бізнес налаштований на те, щоб Північний потік-2 був добудований і запрацював, тому представники цього бізнесу просто куплять політиків, які спробують виступити проти даного проекту. Перший раз, чи що…

У будь-якому випадку, Україна повинна засвоїти урок: потрібно менше слухати казки західних країн, а більше намагатися зрозуміти мотиви гравців і діяти у своїх національних інтересах.

Тарас Загородній, політичний та економічний експерт