Сторони обговорили врегулювання ситуації з розрахунками за «зеленим» тарифом / фото president.gov.ua

Міністр енергетики України Герман Галущенко підписав з Міністерством закордонних справ Норвегії меморандум про співпрацю у сфері ядерної безпеки.

Про це сказано в повідомленні на урядовому порталі.

Читайте такожЗеленський анонсував виробництво в Україні новітніх ядерних реакторів

Відео дня

Відзначається, що меморандум був підписаний в ході зустрічі української сторони з Надзвичайним і Повноважним послом Королівства Норвегії в Україні Еріком Сведалом.

Меморандум передбачає створення двосторонньої робочої групи з питань ядерної захищеності, ядерної безпеки та аварійної готовності.

На зустрічі також обговорювалася низка інших питань в енергетичній сфері.

"Питання енергобезпеки є ключовим для України. Сталий розвиток енергетики та зменшення вуглецевого сліду при виробництві теплової електричної енергії, синхронізація української енергосистеми з ENTSO-E, трансформація вугільних регіонів - це ті питання, над якими ми зараз працюємо", - цитує прес-служба Галущенко.

Також окремо сторони обговорили врегулювання ситуації з розрахунками за "зеленим" тарифом.

"Ми активно працюємо над розв'язанням проблем минулих періодів. Розглядаються різні механізми, зокрема "зелені" облігації. Ще одне наше завдання - не допустити накопичення боргів у майбутньому. Ми відкриті до діалогу з інвесторами", - сказав глава Міненерго.

За інформацією прес-служби, на зустрічі підіймалися питання перспектив співпраці за новими напрямками. Зокрема, розглядається напрямок розвитку водневої енергетики як один з пріоритетів на шляху до чистої енергії.

"Починаємо роботу над водневою стратегією. Норвегія вже розробила водневу стратегію. Для нас важливий був би досвід норвезьких компаній і консультативна підтримка з боку Норвегії для реалізації водневих проектів в Україні", - сказав Галущенко.

Сторони вітали співпрацю між державами у сфері геологічної розвідки, зокрема, проведення сейсморозвідувальних робіт у Чорному морі. Одним з перспективних напрямків співпраці визначили також офшорну вітроенергетику.

Україна і ядерна енергетика

Україна отримала ліцензію на промислову експлуатацію сховища відпрацьованого ядерного палива, де протягом 100 років буде зберігатися відпрацьоване ядерне паливо з першого, другого і третього енергоблоків.

27 квітня 2021 року Зеленський анонсував виробництво в Україні новітніх ядерних реакторів.