Фото УНІАН

Після запуску з 1 травня цього року базових річних тарифів постачальники природного газу запропонували українцям альтернативні тарифні пропозиції. Серед найпоширеніших альтернативних пропозицій тариф, який передбачає рівномірні щомісячні платежі за газ і фіксацію ціни на рік.

Про це заявив перший заступник голови правління Асоціації постачальників енергоресурсів в ході форуму Ukrainian Gas Open Євген Нацвін-Степанов.

"Українці отримали з 1 травня нові можливості оплати за спожитий газ. Але, на жаль, за результатами майже півторамісячного просування нових пропозицій, змінити тариф погодилося менше 1% споживачів. Такі середні цифри по постачальниках. Причина цього в тому, що споживачі в Україні все ще дуже інертні й не цікавляться тим, як оптимізувати свої витрати на газ", - сказав він.

Відео дня

Експерт зазначив, що запуск річних тарифів з 1 травня ніяк не вплинув на право кожного споживача змінити постачальника. Також споживачі мають право в будь-який момент змінити базовий річний тариф на будь-який інший тариф свого постачальника.

Він висловив упевненість, що до початку опалювального сезону побутові споживачі природного газу змінять своє ставлення до пропозицій постачальників.

"Постачальники розгорнули активну інформаційну кампанію про те, що існують різні тарифи на газ, і її потрібно продовжувати. Думаю, до осені обізнаність українців про газові тарифи однозначно зросте. І я дуже сподіваюся, що відсоток тих, хто усвідомлено обере більш вигідний для себе тариф теж зросте", - резюмував перший заступник голови Асоціації постачальників енергоресурсів.

Нагадаємо, з 1 травня 2021 року, за ініціативою Уряду та НКРЕКП, усі побутові споживачі природного газу були автоматично переведені на базові річні тарифи своїх постачальників. Ціна газу в рамках таких тарифів була зафіксована на період з 1 травня 2021 року по 30 квітня 2022 року.