Ілюстрація REUTERS

Екс-депутат, екс-секретар паливного комітету Верховної Ради Вікторія Войціцька розкритикувала рішення Кабінету міністрів щодо зупинки роботи енергоблоків кількох атомних станцій.

Читайте такожЕлектроенергія для промисловості подорожчала майже на 50% через зупинку атомних блоків Кабміном - нардеп

«У мене складається враження, що нашу економіку, нашу промисловість вб’є не ковід-19, а ті рішення, які приймаються урядом», - переконана екс-депутат.

Відео дня

За словами Войціцької, кожна друга лампочка, яка горить у наших домівках, вона горить саме завдяки «Енергоатому».

«Сьогодні уряд нам каже: давайте, у зв’язку з падінням обсягів споживання, ми  зменшимо до 47%. Але, якщо ми подивимося на теплову генерацію, де немає нашого з вами інтересу, де є приватний інтерес, де більш ніж 75% контролюється однією групою — ДТЕК, яка належить найзаможнішій людині в країні пану Ахметову, пропонується збільшити її частку з 20 до 30%, якщо ми порівнюємо квітень і з травнем місяцем. Тільки за один місяць вони пропонують збільшити обсяг видобутку електроенергії на цих електростанціях», - розповідає Войціцька.

За словами екс-нардепа, це дуже небезпечно для усієї країни, тому що усі ми в товарах, в послугах. “Коли ми йдемо в магазин, купуємо той самий хліб, або коли ми споживаємо воду — ми опосередковано платимо за електроенергію, бо вона використовується для того, щоб спекти хліб, очистити воду, доставити її в наші домівки і так далі», - зауважує Войціцька. Експертка нагадує, що кожен виробник будь-чого буде закладати підвищену ціну на електроенергію у свої товари й потім буде збільшувати ціну, за яку ми потім будемо купувати ці товари. «Це робитиме кожного з нас біднішим», - підкреслює екс-нардеп.

І тут постає головне питання: чому ж уряд прийняв скандальне рішення - здирницьке для народу, прибуткове для бізнесмена? «Зробити усе, щоб врятувати рядового Ахметова, і не допустити банкрутства його імперії на фоні падіння ціни на електроенергію, на енергоресурси у всьому світі за наш з вами рахунок», - пояснює Войціцька.

«Таке враження, що у нас сформований уряд не народний, не уряд країни Україна, а уряд конкурентного олігарха», - каже Войціцька.

Детальніше читайте у статті "Ексклюзивна енергетика. Як Кабмін "вимикає" АЕС заради Ахметова".

Як повідомляв УНІАН, раніше голова парламентського комітету з питань енергетики Андрій Герус заявляв, що Україна не має вирівнювати баланс в енергосистемі виключно шляхом обмеження роботи атомних енергоблоків державної компанії НАЕК "Енергоатом", яка виробляє саму дешеву електричну енергію на ринку.

В.о. міністра енергетики Ольга Буславець ініціювала зупинку трьох блоків АЕС, потужністю 3000 МВт і зменшення виробництва ще на 5 блоках. 

Кабінет міністрів України 16 квітня на позачерговому засіданні призначив Ольгу Буславець, яку нардепи звинувачують у лобіюванні інтересів олігарха Ріната Ахметова, на посаду першого заступника міністра енергетики та захисту навколишнього середовища - тепер вона виконуватиме обов'язки голови міністерства.

Раніше Буславець вже працювала у Міненерго - очолювала директорат енергетичних ринків, де лобіювала заборону на встановлення наземних сонячних електростанцій, що вигідно Ахметову. Скандальну поправку про це міністерство "вставило" у законопроект про "зелений тариф".

Як повідомляли "Наші Гроші" Буславець у жовтні 2019 року була однією із розробників проєкту постанови Кабміну, яким пропонувалося надати ТОВ "ДТЕК Східенерго" ціну на газ нижчу, ніж ціна продажу "Нафтогазом" населенню та іншим захищеним споживачам на 46%-69%.