Ілюстрація REUTERS

Продовження співпраці з Міжнародним валютним фондом і подальше отримання кредитних траншів Фонду необхідні для нарощування міжнародних резервів України.

Читайте такожУ ЄС назвали умову для нової програми допомоги Україні на мільярд євро

Про це заявив виконуючий обов'язки голови НБУ Яків Смолій на брифінгу в НБУ.

Відео дня

«Продовження співпраці з Міжнародним валютним фондом і отримання траншів необхідні для нарощування міжнародних резервів», - сказав він, відповідаючи на запитання про потреби України у фінансуванні Фонду у зв'язку з перемогою українського «Нафтогазу» в Стокгольмському арбітражі над російським «Газпромом» і успішним виходом України на зовнішні ринки капіталу восени минулого року.

В НБУ наголосили, що потребу у фінансуванні від Фонду не можна аналізувати суто «математично», оскільки наявність програми з МВФ є стимулом для проведення важливих реформ в країні і потужним психологічним фактором для приватних інвесторів.

Крім того, як зазначили в НБУ, співпраця з МВФ необхідна для продовження співробітництва з іншими міжнародними партнерами, включаючи Світовий банк, Європейський банк реконструкції і розвитку, Єврокомісію. «Ми не можемо зараз сказати, як «Нафтогаз» розпорядиться коштами, які він ще не отримав, а тільки виграв у суді», - додав Смолій.

Читайте такожМВФ прогнозує зростання економіки України на 3-3,5%: "цього мало для поліпшення життя населення"

Також в НБУ повідомили, що зберігають свій прогноз про отримання цього року 2 млрд дол. за програмою з МВФ. «Ми оптимістично дивимося на переговорний процес, тим більше, що остання технічна місія, яка побувала в Києві два тижні тому, наголосила на позитивних зрушеннях у цьому процесі. І сьогодні Верховна Рада прийняла в першому читанні закон про антикорупційний суд, що було однією з вимог отримання чергового траншу», - сказав Смолій.

Довідка УНІАН. МВФ у березні 2015 року схвалив чотирирічну програму кредитування економіки України EFF на 17,5 млрд дол. У рамках цієї програми наша країна отримала від Фонду чотири кредитні транші на загальну суму 8,7 млрд дол. Термін програми закінчується в березні 2019 року.

26 січня президент України Петро Порошенко заявив про виконання країною 80% вимог Міжнародного валютного фонду і наголосив, що очікує отримання п'ятого кредитного траншу в квітні.

За інформацією МВФ, для отримання чергового траншу Україні необхідно забезпечити відповідність пенсійної реформи цілям співробітництва, прийняти закон про приватизацію, привести тарифи на газ у відповідність до імпортних паритетів, створити антикорупційний суд і прийняти бюджет на 2018 рік з дефіцитом не більше як 2,5% ВВП.