Ілюстрація REUTERS

Російський рубль за 2018 рік втратив 21,1% вартості до долара і 15,5% - до євро. Два попередніх роки рубль до долара зміцнювався (на 6,3% в 2017 році і на 16,5% у 2016 році), а до євро курс зростав лише в 2016 році (на 18,5%), у 2017 році рубль впав до європейської валюти на 7,2%.

Читайте такожУряд продовжив заборону на імпорт російських товарів

За даними Мосбіржі, за підсумками останніх цього року торгів 29 грудня курс долара становив 69,8 руб., курс євро - 79,99 руб. Починався рік для рубля з інших рівнів - 57,6 руб./дол. і 69,2 руб./євро, повідомляє РБК.

Відео дня

Російська валюта в 2018 році пережила дві хвилі падіння, головним тригером яких стали антиросійські санкції: у квітні введення санкцій проти публічних компаній Олега Дерипаски, у серпні/вересні - загроза нових санкцій проти російського держборгу і держбанків. Пікових за 2,5 роки значень обвал рубля досягав у вересні - до 70,5 руб./дол. і 81,8 руб./євро.

На санкції наклалася ще одна негативна для російської валюти тенденція - виведення інвесторами коштів із ринків. У 2018 році майже весь сектор emerging market опинився під масштабним тиском (Китай, Туреччина, Аргентина, ПАР, Індія, Філіппіни), що не могло не надати відповідного впливу на курс рубля, говорить старший стратег ВТБ Капітал Максим Коровін. З початку року валюти країн, що розвиваються, в середньому, ослабли на 9-10%, підрахував він.

Найбільше в 2018 році обвалилися аргентинський песо (51%) і турецька ліра (28,2%).

У квітні Мінфін США опублікував новий санкційний список SDN (Specially Designated Громадяни List — список громадян особливих категорій і заборонених осіб), куди потрапив Олег Дерипаска разом з алюмінієвим гігантом UC Rusal і найбільший міноритарій Віктор Вексельберг, топ-менеджери російських компаній і чиновники. У результаті інвестори почали спішно розпродавати папери UC Rusal і En+ Олега Дерипаски і йти з російського ринку. Ця паніка призвела до падіння всього російського фондового ринку і першого в 2018 році різкого зниження курсу рубля.

До початку серпня американські законодавці представили шість пакетів законопроектів, які передбачають нові санкційні заходи проти Росії. Насерйозніший пакет санкцій проти Росії - «Акт про захист американської безпеки від агресії Кремля» (DASKAA). Законопроект, який так і не був розглянутий у 2018 році, передбачає звести в єдину базу всі існуючі санкції проти Росії, а також передбачає введення заборони іноземним інвесторам купувати держборг РФ і блокувати операції російських держбанків у США. Конгрес США не розглядав ці ініціативи в 2018 році, їх обговорення очікується в перші місяці 2019 року.