Україна розмістила євробонди за дуже хорошою ставкою - експерт / фото УНІАН

Міністерство фінансів України провело розміщення євробондів на 1 млрд євро за дуже доброю ставкою для країн з подібним кредитним рейтингом. Таку думку в коментарі УНІАН висловив керівник аналітичного департаменту Concorde Capital Олександр Паращій.

Читайте такожВперше за 15 років: у Мінфіні розповіли подробиці випуску облігацій в євро

«На ставку впливають, насамперед, рейтинги. Суверенних випусків у євро з таким низьким рейтингом просто немає, і в такому випадку дуже складно торгуватися з кредиторами. Це означає, що Україна «задала тренд». Крім того, цін на схожі інструменти немає, тобто, немає від чого відштовхуватись. І переговорна позиція України була не найкращою через майбутні вибори, через паузу у відносинах з Міжнародним валютним фондом, недобір планових бюджетних доходів і високу потребу в грошах. Все це кредитори використовували для посилення своєї переговорної позиції», - пояснив Паращій.

Відео дня

Експерт зазначив, що через ці причини наша країна розмістила євробонди трохи дорожче ніж країни з подібним кредитним рейтингом - Єгипту і Сенегалу. Так, ставка з випуску Єгипту у квітні на 12 років становила 6,375% річних, у квітні минулого року на 8 років - 4,75% річних. Ставка з випуску Сенегалу в березні 2018 року на 10 років становила 4,75% річних. Але умови на ринку капіталу для країн, що розвиваються, минулого року були дещо кращі, а рейтинг цих країн - трохи вищий від суверенного рейтингу України.

Паращій вважає, що не варто порівнювати випуск євробондів України з практично одночасним випуском Литви на більш тривалий термін і за нижчою ставкою. «Литва розмістила 10-річні папери під 0,5% у євро, але нам до Литви дуже далеко. По-перше, вони в єврозоні, тобто, для них це рідна валюта. По-друге, у них кредитний рейтинг «А-», тоді як у нас - «В-». Між цими рейтингами - ціла прірва», - додав він.

Експерт прогнозує, що якщо Україна цього року ще вийде на ринок зовнішніх запозичень, то це буде ближче до кінця року, або після того, як проясняться перспективи подальшої співпраці з МВФ.

Як повідомляв УНІАН, Україна під час розміщення семирічних євробондів залучила на зовнішньому ринку запозичень 1 млрд євро з дохідністю 6,75% річних з кінцевим терміном погашення 20 червня 2026 року. Розрахунки за новий випуск повинні відбутися 20 червня, а залучені кошти буде спрямовано на фінансування державного бюджету. Це розміщення ознаменувало повернення нашої країни на ринок запозичень у євро після 15-річної паузи.

На день раніше пострадянська країна Литва, яка з 2004 року є повноправним членом Євросоюзу, розмістила два випуски єврооблігацій загальним обсягом 1,5 млрд євро, в тому числі на 10 років на 650 млн євро під 0,5% річних і на 30 років на 850 млн євро під 0,6% річних.