zn.ua

Про це на брифінгу в Українському антикризовому центрі заявили представники ФГВФО та міжнародного консультанта DebtX.

«Це були прозорі торги», - заявила заступник директора-розпорядника Фонду Світлана Рекрут.

Рекрут пояснила зниження ціни продажу пулу активів до 182,5 млн гривень на червневому аукціоні, порівняно з 906 млн гривень, тим, що переможець торгів фінансова компанія «Скай» готова була заплатити в березні, судовим рішенням, яке заблокувало угоду навесні і відлякало потенційних інвесторів.

Відео дня

«І не фонд гарантування поклав собі у кишеню», - сказала вона.

За словами, директор по міжнародних операціях і розвитку бізнесу DebtX Гифорда Веста, незважаючи на професіоналізм команди Фонду, держава втратила сотні мільйонів гривень через недосконалість судової системи.

«Судовий позов, який направила сторона, яка не брала участі у торгах, позбавила ФГВФО можливості отримати 906 млн гривень», - сказав він.

У свою чергу, директор департаменту консолідованої продажу активів ФГВФО Тарас Єлейко поскаржився, що незважаючи на проведену DebtX масштабну маркетингову компанію, рішення суду різко збило інтерес інвесторів до активу, оскільки ризики не отримати активи у розпорядження різко зросли.

У Фонду немає претензій ні до організації торгів DebtX, ні до самої процедури, ні до результатів аукціону, Укрексімбанк, як заставний кредитор, також не висловив претензій до операції.

«Якщо є підстави підписати протокол торгів, навіть, якщо ми не згодні з ціною, ми його підпишемо», - сказала Рекрут.

За її словами, основне завдання Фонду – це забезпечити прозорість проведення торгів при продажу активів банків-банкрутів, а на формування ціни впливає інвестиційний клімат в країні.

«Це власне і є ціна недосконалого інвестиційного клімату і судової системи», - підкреслила Рекрут.

Як повідомлялося, ФГВФО 7 червня на майданчику The Debt Exchange продав зобов'язання за кредитними договорами Дельта Банку за 182,5 млн гривень.

Стартова ціна становила 868,8 млн. гривень і в ході торгів ціна знизилася майже на 80%.

Переможцем аукціону стала фінансова компанія «Скай», кінцевим бенефіціаром якої є власник "Кернел Груп" Андрій Веревський.

Вона ж у березні 2019 перемогла в аукціоні, погодившись заплатити 906 млн гривень за активи Дельта Банку, однак, угоду заблокував Окружний адміністративний суд Києва за позовом фінансової компанії «Октант», яка навіть не брала участь в торгах.

До цього ФГВФО 10 разів безуспішно намагався продати цей пул активів через ProZorro.