Ілюстрація REUTERS

Національний банк України згідно з оновленою методологією визначив системно важливими 14 банків.

Читайте такожНацбанк скасував частину валютних обмежень для бізнесу

Як повідомляється на сайті НБУ, до оновленого переліку увійшли раніше визнані системно важливими: "ПриватБанк", "Ощадбанк" і "Укрексімбанк", а також нові банки: "Укргазбанк", "Альфа Банк", "Укрсоцбанк", "Райффайзен Банк Аваль", ПУМБ, "Укрсиббанк", "ТАСкомбанк", "Універсал банк", "Кредобанк", "ОТП банк", "Південний".

Відео дня

У НБУ зазначили, що системно важливий банк має виконувати підвищені вимоги. Зокрема, з 1 січня 2020 року такі банки повинні мати значення нормативу миттєвої ліквідності (Н4) не нижче 30%, максимального розміру кредитного ризику на одного контрагента (Н7) - не більше 20%.

Крім того, ці банки мають сформувати додатково до нормативного значення достатності капіталу буфер системної важливості, який почне діяти з 1 січня 2021 року і буде залежати від значення показника системної важливості банку.

Зокрема, буфер становитиме 1% для банків "Райффайзен Банк Аваль", "Альфа Банк", "Укрсоцбанк", ПУМБ, "Укрсиббанк", "ТАСкомбанк", "Універсал Банк", "ОТП Банк", "Південний" і "Кредобанк", 1,5% - для банків "Укрексімбанк" і "Укргазбанк", 2% - для банків, "ПриватБанк" і "Ощадбанк".

Крім того, ці банки мають розробити план відновлення діяльності для швидкої стабілізації роботи в умовах кризи.

Як зазначили в НБУ, статус системної важливості жодним чином не гарантує банкам особливих умов підтримки ліквідності в періоди стресу та отримання коштів від уряду для капіталізації.

Також повідомляється, що після втрати статусу системної важливості банк має дотримуватися підвищених вимог ще 12 місяців.

Як повідомляв УНІАН, Національний банк України у 2018 році залишив незмінним перелік системно важливих банків країни, визначивши такими банками найбільші державні банки - "ПриватБанк", "Укрексімбанк" та "Ощадбанк".

Системно важливий банк являє собою фінустанова, банкрутство або неналежне функціонування якого може призвести до появи ризиків для всієї фінансової системи.