Ілюстрація REUTERS

Кабінет міністрів України прийняв ініційовані і розроблені Міністерством економічного розвитку і торгівлі зміни до порядку проведення експертизи та відбору інвестиційних проектів, яким може бути надана державна підтримка у формі державних гарантій.

Читайте такожІнвестиційна привабливість України впала до рівня 2016 року

Відповідне рішення було прийнято на засіданні уряду в середу, повідомляє прес-служба Мінекономрозвитку.

Відео дня

«Уряд уточнив підстави для надання позитивного або негативного висновку державної експертизи інвестиційних проектів, яким буде надана державна підтримка. Перелік критеріїв позитивного або негативного висновку, який може бути наданий інвестиційному проекту, доповнюється критеріями відповідності вимогам законодавства, актуальності проекту, а також погодження в ньому екологічних, економічних та соціальних інтересів суспільства. Уряд також визначив терміни проведення державної експертизи інвестиційних проектів протягом 40 робочих днів з дня надходження документів», - сказано в повідомленні.

За словами першого віце-прем'єр-міністра Степана Кубіва, прийнята сьогодні постанова зробить прозорішим процес надання державних гарантій для реалізації інвестиційних проектів, насамперед – зменшить кількість паперів при оформленні проектів, тому що не буде дублювання документів, що подаються для участі у відборі.

«Ми також вдосконалюємо процедуру експертизи інвестиційних проектів, зокрема, оцінку ризиків Міністерством фінансів України. І нарешті, змінена постанова повністю відповідає принципам трирічного бюджетного планування», - цитує Кубіва прес-служба міністерства.

У Мінекономрозвитку додали, що прийняте рішення спрощує для заявника процес отримання документа про коректність розрахунків інвестиційного проекту. Замість довідки з банків, для яких не притаманний такий вид діяльності, слід надати документ від потенційного кредитора, який планує фінансувати проект.

Ухвалені зміни передбачають, що під час прийняття рішення про надання державної підтримки інвестиційним проектам буде враховуватися наявність у суб'єкта господарювання заборгованості перед державою за кредитами, залученими державою або під державні гарантії, а також заборгованість з виплати заробітної плати своїм працівникам.

«У вказаній постанові уряд також врахував зміни в Бюджетному кодексі України про необхідність врахування ризиків, пов'язаних з наданням державних гарантій інвестиційної діяльності (гранично допустиме відношення гарантованого державного боргу до ВВП і граничного обсягу надання державних гарантій) під час підготовки Бюджетної декларації», - сказано в повідомленні.

Як повідомляв УНІАН, Кабінет міністрів 18 квітня затвердив основні напрями бюджетної політики на 2019-2021 роки. В рамках проекту уряд має намір забезпечити збалансованість та стійкість бюджетної системи, реалізацію інвестиційних проектів і зберегти курс на фінансову децентралізацію.