bank.gov.ua

Національний банк України заявляє, що поширена українськими дизайнерами інформація про використання регулятором неліцензійного шрифту при виготовленні нової купюри номіналом 1000 гривень не відповідає дійсності.

"Поширена у соціальних мережах та ЗМІ інформація про використання на банкноті номіналом 1000 гривень, презентованій Національним банком 25 червня і планованій до випуску в обіг на 25 жовтня цього року, нібито неліцензійного шрифту не відповідає дійсності", - йдеться у заяві Нацбанку, розміщеній на його сайті.

Згідно з повідомленням, одна з особливостей дизайну гривневих банкнот полягає в тому, що всі зображення на купюрах є авторською графікою.

Відео дня

У НБУ наголошують, що художники, які працюють над дизайном українських купюр, не використовують готові малюнки або шрифти, а власноруч створюють векторні графічні елементи дизайну, зокрема і буквений напис номіналу банкноти.

Читайте такожДиректор департаменту грошового обігу НБУ Віктор Зайвенко: За кольором та розміром нова банкнота у 1000 гривень чітко відрізняється від інших, що допоможе українцям краще визначати номінал

"Використання авторських творів замість готових продуктів передбачено для забезпечення високого рівня захищеності банкнот, адже підробити авторське зображення складніше, ніж скопіювати готове", - зазначає регулятор.

Також повідомляється, що в процесі створення графічних зображень для дизайну банкнот - як малюнків, так і написів - художники вивчають відповідну графічну інформацію з відкритих джерел, після чого створюють власний дизайн з додаванням авторського бачення тих чи інших елементів.

У зв'язку з цим частковий збіг окремих елементів на банкноті із зображеннями у відкритих джерелах може бути пов'язаний з "творчої обробкою публічно доступних матеріалів".

"Жоден з елементів на банкнотах не є копією готових продуктів. Зокрема, і при створенні буквеного напису "Одна тисяча гривень" на відповідній банкноті було створено авторське графічне зображення на основі творчого використання публічно доступних елементів", - наголосили у Нацбанку.

Як повідомляв УНІАН, на поточному тижні український шрифтової дизайнер Богдан Гдаль на своїй сторінці у Facebook повідомив про те, що дизайнери Національного банку України використовували піратський шрифт на новій купюрі в 1000 гривень, тим самим порушивши авторські права компанії-розробника оригінального шрифту Adobe.

Facebook Bohdan Hdal

У самій компанії Adobe українському дизайнеру підтвердили підозри у використанні Нацбанком піратського шрифту в новій банкноті, зазначивши, що для вирішення проблеми потрібно створити абсолютно нові друковані форми банкнот з ліцензійною версією шрифту.

Читайте такожНова купюра в тисячу гривень викличе інфляцію - експерти

У Нацбанку відреагували на цю заяву, пообіцявши перевірити інформацію і поінформувати громадськість про результати.

Довідка УНІАН. Національний банк України з 25 жовтня вводить в обіг нову банкноту номіналом 1 тисяча гривень, яка помітно відрізняється від банкнот інших номіналів за розміром і кольором.

Банкнота має як елементи захисту паперу, так і інноваційні поліграфічні елементи захисту, включаючи "віконну" захисну стрічку та оптично змінний елемент Spark з кінематичним ефектом.

Також у найближчих планах НБУ - завершити цей номінальний ряд вдосконаленими банкнотами номіналом 50 і 200 гривень.

Востаннє НБУ вводив в обіг новий номінал 13 років тому - в 2006 році. Це була банкнота номіналом 500 гривень.