Експерти про зростання економіки України: може повторити успіх Польщі / фото УНІАН

Україна здатна повторити прецедент тривалого економічного зростання продемонстрований у минулому Польщею.

Таку думку висловив британський економіст, експерт з питань України Тімоті Еш, з приводу повідомлень про показники зростання ВВП України у другому кварталі 2019-го року, передає Голос Америки.

Західні оглядачі та експерти активно коментують дані Державній службі статистики про зростання українського ВВП у другому кварталі на рівні 4,6%.

Відео дня

Читайте такожНові старі реформи. Які економічні зміни грядуть в Україні

У Bloomberg звернули увагу на те, що українське зростання контрастує з уповільненням зростання у Європі. При цьому у виданні також відзначили, що раніше Світовий банк заявив, що без різкого покращення у порівнянні з показниками попередніх років, Україні знадобиться півсотні років, щоб зрівнятись за показниками із сусідньою Польщею. Як відзначає видання Euronews, Польща демонструє щорічне зростання ВВП на рівні 4.2%, починаючи з 1992-го року.

На думку Тімоті Еша, за умов вірної політики, Україні цілком до снаги повторити польський прецедент тривалого зростання.

"Зважаючи на низький старт, немає причин через, які Україна не могла б сягнути подібного рівня зростання за умов вірної комбінації рішень", - зазначає експерт.

"Зростання ВВП України у другому кварталі 2019-го року сягнуло 4.6% у порівнянні з минулим роком. Це значне зростання, зважаючи, що загалом прогнозувалось зростання на рівні 2.7%. Це означає, що навіть якщо решту року зростання буде нульовим, загальнорічне зростання буде близько 3%", - вважає Бенджамін Хільгенсток, економіст міжнародної асоціації фінансових інститутів "Інституту міжнародних фінансів", що у Вашингтоні.

Інформацію про зростання ВВП України схвально прокоментував і економіст Андерс Аслунд з дослідницького центру Atlantic Council у Вашингтоні.

Читайте такожСтатистика та реальність. Якими будуть ціни восени?

"Для української економіки настав час для стрімкого зростання: інфляція стабілізувалась з мінімальним дефіцитом бюджету та жорсткою монетарною політикою. Обмінний курс гривні підвищився, як і потрібно, щоб зберегти робочу силу в Україні. Нарешті ми бачимо зростання, але важливо захистити право власності", - пише Аслунд.

Раніше колишній міністр закордонних справ Швеції, експерт аналітичного центру European Council on Foreign Relations, Карл Більдт писав, що земельна реформа в Україні може значно вплинути на показники зростання ВВП України.

"Працюючий ринок землі подвоїв би вартість землі, залучив би півтора мільярда доларів нових інвестицій у сільське господарство щороку та збільшив би зростання ВВП України на близько 2% щорічно", - зазначав Більдт.