Держбанки скорочують прострочені борги за кредитами / фото УНІАН

Державні банки України в січні-червні 2019 року скоротили прострочену заборгованість за кредитами на 3,5 мільярда гривень, а також провели реструктуризацію на 10,6 мільярда гривень.

Читайте такожУ Зеленського планують приватизацію держбанків

Як сказано в другому регулярному звіті про стан роботи держбанків з непрацюючими кредитами, опублікованому на сайті Міністерства фінансів України, при цьому обсяг непрацюючих кредитів скоротився на 22 мільярди гривень.

Відео дня

Згідно з повідомленням, у другому півріччі зберігається тенденція до поступового скорочення обсягу непрацюючих кредитів (NPL) банківської системи, в тому числі в банках державного сектора. Однак частка прострочених кредитів в банківській системі все ще залишається досить значною і станом на 1 липня становила 51%, або 581 мільярд гривень, з яких 65%, або 415 мільярдів гривень, припадає на держбанки.

За інформацією Мінфіну, досить високий рівень прострочених кредитів банків держсектора обумовлений якістю корпоративного кредитного портфеля, на частку якого припадала левова частка обсягу банківського кредитування.

"Водночас, значна частина позичальників не обслуговують свою заборгованість перед держбанками. Це, у свою чергу, змусило банки збільшити рівень резервів. Найбільше їх було зарезервовано в "Приватбанку" після націоналізації", - наголошується у звіті.

У галузевому розрізі значний обсяг непрацюючих кредитів припадає на оптову торгівлю, хімічне, харчове виробництво, сільське господарство, операції з нерухомістю та інші галузі.

Також повідомляється, що одночасно банки державного сектора ведуть активну претензійно-позовну роботу по стягненню заборгованості. Зокрема, станом на 1 липня в судах знаходилося більш як 70 тисяч позовів держбанків на суму понад 116 мільярдів гривень, а за перше півріччя поточного року подано майже 54 тисяч позовів на суму 26,5 мільярда гривень.

Як повідомляв УНІАН, держбанки України у 2018 році скоротили прострочену заборгованість за кредитами на 5 мільярдів гривень, а також провели реструктуризацію на 21 мільярд гривень.

За інформацією Національного банку, на початок 2019 року частка непрацюючих кредитів в українській банківській системі становила 52,85%, при цьому в держбанках показник склав 67,92%.

Держава через Міністерство фінансів володіє чотирма з найбільших за обсягом активів банками – "ПриватБанком", "Укрексімбанком", "Ощадбанком" та "Укргазбанком".