Як зазначила юристка, такі дії співробітників НАБУ є неприпустимими / depo.ua

Член Ради громадського контролю НАБУ юристка Тетяна Козаченко прокоментувала справу «VAB Банку», по якій відбулися гучні затримання як менеджерів банку, так і посадовців НБУ, а також інформацію НАБУ і САП про вручення підозр.

Як повідомили у НАБУ, 13 листопада 2019 року детективи Національного бюро за процесуального керівництва прокурорів САП повідомили фактичному власнику та екс-голові правління ПАТ «ВіЕйБі Банк» про підозру у заволодінні 1,2 мільярда гривень стабілізаційного кредиту, наданого Національним банком України згаданій фінустанові. Оскільки місцезнаходження цих осіб наразі не встановлено, вручення письмових повідомлень про підозру здійснено у порядку, визначеному ст. 135, 278 КПК України (надіслано поштою та вручено житлово-експлуатаційній організації за місцем реєстрації підозрюваних), зазначає Depo.ua.

Ми зв'язалися із юристкою Тетяною Козаченко, яка назвала такі дії силовиків із надсиланням поштою підозр порушенням вимог законодавства. 

Відео дня

«Діяти виключно у спосіб передбачений законом це не право, а обов’язок правоохоронних органів. НАБУ повідомляє про кількість підозрюваних у справі так званого «привласнення» стабілізаційного кредиту НБУ, водночас достеменно відомо, що частина цих осіб не отримувала повідомлення про підозру. Зазначений документ вручається особисто особі, їй роз’яснюються відповідні процесуальні права, це змінює статус особи в кримінальному провадженні та є початком кримінального переслідування. Інформація НАБУ про те, що такі повідомлення були направлені просто поштою без підтвердження, що особисто були отримані особами, не відповідає вимогам законодавства і є передчасною. Це реальний приклад маніпулювання інформацією, здійснення позапроцесуального впливу від імені держави, що не відповідає стандартам ЄСПЛ і є неприпустимим», – сказала Козаченко.