Ілюстрація REUTERS

Верховна Рада прийняла закон, який змінює систему фінансового моніторингу, спрямованого на запобігання і протидію легалізації доходів, одержаних злочинним шляхом, запобігання фінансування тероризму та розповсюдження зброї масового знищення.

Читайте такожУ МВФ розповіли, скільки коштів заховано в офшорах

За ухвалення законопроекту "Про запобігання та протидію легалізації (відмиванню) доходів, одержаних злочинним шляхом, фінансуванню тероризму та фінансування розповсюдження зброї масового знищення" (№2179) у другому читанні та в цілому проголосували 246 народних депутатів при необхідному мінімумі у 226 голосів.

Відео дня

Доповідаючи по законопроекту депутат Ольга Василевська-Смаглюк зазначила, що глобалізація та розвиток технологій дає можливість злочинцям для відмивання незаконних доходів. Тому законодавство повинно перекривати можливості для цього.

"Новий закон про боротьбу з легалізацією (відмиванням) доходів дає нам такий шанс. Пропонований документ покликаний адаптувати національне законодавство до сучасних рекомендацій FATF та положеннями директиви ЄС", - сказала вона.

За словами депутата, законопроектом визначено нові, ефективніші підходи фінансового моніторингу, які дають можливість спростити процедуру звітності. Зокрема, шляхом збільшення порогових сум фінансових операцій зі 150 тисяч гривень до 400 тисяч гривень.

Крім того, у новому законі чітко виписується поняття бенефіціарних власників, а самі перевірки будуть автоматизовані.

Як повідомляв УНІАН, 30 серпня Кабінет міністрів затвердив план заходів на 2017-2019 роки щодо реалізації Стратегії розвитку системи запобігання та протидії легалізації (відмиванню) доходів, одержаних злочинним шляхом, фінансування тероризму та фінансування розповсюдження зброї масового знищення на період до 2020 року.