Рожкова зазначила, що зростання споживчих кредитів може стати ризиком для банків / УНІАН

Банківська система України досить стійка до потенційних загроз для фінансової стабільності.

Читайте такожУкраїна здатна через три роки стати незалежною від МВФ - Маркарова

Про це заявила перший заступник голови Національного банку України Катерина Рожкова в ході брифінгу, представляючи черговий звіт НБУ про фінансової стабільності.

Відео дня

"Наш черговий звіт про фінансову стабільність додає нам впевненості в нашій банківській системі. Ми можемо констатувати, що вона досить стійка до різноманітних ризиків, які можуть загрожувати фінансовій стабільності", - сказала Рожкова.

За її словами, поточний рівень прибутку банків дає підстави вважати, що банки здатні повноцінно обслуговувати економіку та нарощувати кредитування.

Водночас Рожкова зазначила, що активний розвиток споживчого кредитування може нести системні ризики.

Як наголошується у звіті НБУ про фінансову стабільність, за 9 місяців чистий прибуток банківського сектора України зріс в 4,4 раза - до 48,4 мільярда гривень, при цьому з 76 діючих банків прибутковими з початку року були 66.

Основними факторами зростання прибутковості банків у НБУ назвали високу операційну ефективність і рекордно низькі відрахування в резерви, які майже на 60% нижчі за показник за 9 місяців минулого року та мінімальні з 2007 року.

Як повідомляв УНІАН, Національний банк очікує зростання прибутку банківської системи України за підсумками поточного року після історичного максимуму у 2018 році, коли працюючі банки отримали 21,7 мільярда гривень чистого прибутку.

Цьому передували чотири збиткових роки для банківської системи країни. Так, 2017 рік система завершила зі збитками 26,5 мільярда гривень, 2016 рік - 159,4 мільярда гривень, 2015 рік – 66,6 мільярда гривень, 2014 рік – 52,7 мільярда гривень.