Ілюстрація REUTERS

Падіння промислового виробництва, яке спостерігалося в Україні з другої половини цього року і що з високою часткою ймовірності збережеться наступного року, стане однією з причин уповільнення зростання ВВП України у 2020 році, розповіли опитані УНІАН експерти.

Читайте такожМилованов не виключив підтримку галузей промисловості на конкурсній основі

Як сказав керівник підрозділу по фінансовому аналізу корпорацій групи ICU Олександр Мартиненко, позитивні зміни на початку 2020 року малоймовірні.

Відео дня

"Є шанс, що з початку наступного року динаміка промислового виробництва зміниться. Принаймні, зараз є ознаки поліпшення ситуації на світовому ринку сталі. Однак кардинальні позитивні зміни малоймовірні. Слабкий індекс промислового виробництва буде однією з причин уповільнення зростання ВВП України у 2020 році", - зазначив Мартиненко.

При цьому він додав, що зараз зниження промвиробництва компенсується прискоренням зростання роздрібної торгівлі та будівництва, але цілком ймовірно, що разом зі зниженням випуску сільськогосподарської продукції воно призведе до уповільнення зростання ВВП в 4-му кварталі 2019 року.

У свою чергу президент об'єднання "Укрметалургпром" Олександр Каленков зазначив, що істотний вплив на промислове виробництво зробило падіння в гірничо-металургійному комплексі, який займає близько третини промвиробництва країни.

"На жаль, це відображає світова криза, яка характеризується зниженням попиту на металургійну продукцію і посиленням конкуренції через надлишкові потужності, торгових воєн. Цього року падіння цін на металопродукцію в середньому становило 12-13%, а за деякими видами продукції - на 35-38%", - повідомив Каленков.

Ілюстрація REUTERS

Він додав, що Україна експортує понад 80% виробленої металопродукції та понад 50% залізорудної сировини, тому дуже залежить від зовнішньої кон'юнктури.

"Найближчим часом ніякого поліпшення не очікується. Швидше за все буде погіршення, фактично зараз ми увійшли в найважчу кризу за останні 15 років. В останній раз подібне ми переживали у 2008 році", - сказав президент "Укрметаллургпрома".

За його словами, падіння промвиробництва обов'язково позначиться на показнику ВВП України, однак з деякою затримкою, тому керівництву країни потрібно вже зараз робити серйозні кроки з посилення конкурентоспроможності внутрішнього виробника.

"Наприклад, необхідно обмежити природні монополії в бажанні заробити надприбутки на промисловості. Насамперед, мова йде про "Укрзалізниці", оскільки витрати на тонно-кілометр у нас вища, ніж у Росії, вже в 1,5 раза, а Росія наш основний конкурент на ринках ГМК. Також в 3-4 рази у нас вищі портові збори, ніж в інших портах в Середземноморському регіоні", - зазначив Каленков.

"Зараз є ініціативи народних депутатів про підняття екоподатку у 4 рази або законопроект №1210 про підвищення рентних платежів. Знову ж таки, порівнюючи з Росією, у нас вже сьогодні співвідношення ренти та комерційного прибутку в 3 рази вище, ніж у Росії", - додав він.

На його думку, грамотна державна політика була б у тому, щоб не збільшувати фіскальний і тарифний тиск на реальний сектор економіки, а дати можливість компаніям найближчий рік-півтора пройти кризу без суттєвих втрат.

Як повідомляв УНІАН, спад промислового виробництва в Україні в листопаді 2019 року в річному вираженні – до листопада 2018 року – без урахування коригування на ефект календарних днів прискорилося до 7,5% після падіння на 5% у жовтні.

За інформацією Держстату, найбільше падіння в річному вираженні зафіксоване у виробництві комп'ютерів, електронної та оптичної продукції – 25,7%, виробництво автотранспортних засобів, причепів і напівпричепів – 15,4%, у металургії – 14,2%, машинобудуванні – 12,7%, постачання електроенергії, газу, пари та кондиційованого повітря – 12%.

Зростання в річному вираженні зафіксоване тільки у двох галузях: хімічній промисловості – на 34%, виробництві меблів та іншої продукції – на 1,5%.